Prijs
Min:
Max:
Enter

Crassula

De Crassula behoort tot de vetplanten en is geen cactus zoals soms gedacht wordt. Cactussen zijn wel vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn ook een cactus. Een cactus heeft namelijk geen blad, heel soms klein blad dat eigenlijk niks doet. De Crassula is in de Feng Shui filosofie het symbool voor financieel geluk en wordt daarom ook wel de geldboom genoemd. De vetplant kan tegen een stootje en heeft erg sappige bladeren waardoor hij ook wel dikblad wordt genoemd. Behalve dat hij wel tegen een stootje kan, kan de plant ook goed tegen droge lucht en is hij goed bestand tegen licht. In de natuur groeit de Crassula tussen de rotsen en hij heeft er dan ook minder moeite mee als de potgrond iets minder goed is. Dit samen maakt de Crassula een gemakkelijke kamerplant om te verzorgen.  

Shop Crassula

  •  Crassula watergeven
  •  Standplaats
  •  Crassula verpotten
  •  Voeding Crassula
  •  Giftig
  •  Ziektes

 

 

 

Herkomst

Zuid-Afrika 

Waterbehoefte

Weinig water nodig, tussen de gietbeurten de grond laten verdrogen 

Standplaats

Kan goed tegen licht en warmte

Voeding

Niet noodzakelijk

Verzorging

Gemakkelijk te verzorgen

Giftig

Ja, licht giftig wanneer het blad wordt gegeten

 

Herkomst Crassula

De Crassula is groeit in de natuur vooral in Zuid-Afrika. In de natuur groeit de vetplant tussen de rotsen. De omstandigheden zijn daar vaak droog en de plant krijgt veel licht. De geldboom heeft dan ook weinig water nodig en kan goed tegen een plek met veel licht in het huis. De Crassula is daarom ook gemakkelijker te verzorgen dan veel andere planten. 

 

Crassula verzorgen

Watergift

De Crassula heeft weinig water nodig. Het is goed om tussen de gietbeurten door de grond even te laten verdrogen. Dit verkleint de kans op wortelrot. Zeker in de winter kan de vetplant gerust een aantal weken zonder water.

Snoeien

De Crassula laat zijn bladeren zelf afvallen en snoeien is dus meestal niet nodig. Wanneer de vetplant wel heel veel van zijn bladeren af laat vallen of de bladeren verkleuren, kan dit betekenen dat hij te veel water of te weinig licht krijgt. Mocht u de plant te groot vinden worden en er toch voor kiezen om hem te snoeien kunt u het best een stuk van de bovenkant van de stam wegknippen. Let er hierbij op dat u niet te veel van de lengte van de plant afhaalt. Hierdoor zou de plant te veel van zijn energie kunnen verliezen en het mogelijk niet meer redden. Het is dus aan te raden niet meer dan 1/3 van de plant af te halen.

 

Alle informatie... Shop hier alle...

Standplaats Crassula

De Crassula kan goed tegen licht. Ook direct zonlicht vindt hij niet erg. Daarbij groeit de plant het best op een wat warmere plek en liever niet te koel. Een plek bij een raam waar veel licht binnenkomt is dus ideaal voor de Crassula.  

 

 

Crassula verpotten

Verpotten

De Crassula groeit pas wanneer de wortels genoeg ruimte hebben. Om dit te stimuleren kunt u hem eventueel 1 keer per jaar verpotten. Dit kunt u dan het beste doen in het voorjaar. Om de wortels genoeg ruimte te geven is het goed om een pot te kiezen die minimaal ¼ groter is. De potgrond die u het best kunt gebruiken is cactuspotgrond. Ook kan het geen kwaad om vulkastrat aan de potgrond toe te voegen.

Stekken

Het stekken van de Crassula lukt minder gemakkelijk met een blad. Het beste is om de top van de stam afknippen en deze te gebruiken. Deze top legt u dan op een schaaltje op een lichte plek. Na enkele weken zullen er worteltjes groeien en vanaf dat moment kunt u het stekje in de aarde plaatsen. Door op een lichte plek te leggen zonder aarde zal de plant er alles aan doen om te overleven en ontstaan er sneller wortels. Vervolgens kunt u het stekje in de aarde gewoon behandelen als een normale Crassula.

Alle informatie... Shop hier alle...

Voeding Crassula

Voeding

De Crassula heeft geen extra voeding nodig. Van nature leeft de plant tussen de rotsen en dus op een vrij voedselarme grond. Toch voeding toedienen kan ervoor zorgen dat de plant het niet zal redden doordat dit zijn wortels aan kan tasten en is dus af te raden.  

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Ziektes en ongedierte

Ziekte

De Crassula kan last hebben van wolluis. Wanneer dit het geval is kunt u dit gemakkelijk van de bladeren afvegen omdat deze iets harder zijn dan bij de meeste planten. Zorg ervoor dat de plant tijdelijk even uit de buurt van andere planten staat tot u zeker weet dat alle luis van de bladeren is geveegd. 

Giftig

Ja, de Crassula is licht giftig wanneer deze gegeten wordt. Wanneer uw kind of huisdier dit toch binnen heeft gekregen kunt u het best meteen naar een huisarts.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Soorten