Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Agave

De Agave is een cactus en behoort tot de succulente familie. Deze cactus met als bijnaam de Honderdjarige Aloë is als kamerplant nagenoeg onverwoestbaar. De Agave is gemakkelijk te verzorgen en de voornaamste reden dat hij wordt weggedaan is omdat hij meestal op den duur te groot wordt. Het blad kan in de natuur wel 2 meter lang worden, in de woonkamer zal dit echter niet snel gebeuren. In Mexico, waar de cactus veel voorkomt, is hij onder andere bekend geworden omdat er de Mexicaanse drank Tequila van gemaakt wordt. De Agave soort die wordt gebruikt om Tequila mee te maken heeft dan ook de naam Agave Tequilana. Maar de Agave kent nog meer soorten. Wat de Agave kenmerkt is dat de bladeren direct uit de basis van de cactus groeien en hij dus geen stam heeft zoals de meeste planten. Ook heeft hij puntige bladeren met een scherpe naald en kan er sap uit de bladeren komen dat kan zorgen voor irritatie op de huid. Dit maakt de Agave er natuurlijk niet minder mooi om en vanwege zijn gemakkelijke verzorging zeker een geschikte plant voor iemand met iets minder groene vingers.

Herkomst Tropisch Amerika, Mexico Waterbehoefte Weinig water nodig, zeker in de winter
Standplaats Lichte en warmere plek Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Gemakkelijk te verzorgen Giftig Het sap uit de Agave kan zorgen voor irritatie op de huid
Agave water geven
Watergift

De Agave is een cactus en heeft weinig water nodig. De plant slaat vocht op in zijn bladeren waardoor hij gemakkelijk langere periodes zonder water kan. Tussen het watergeven door is het goed om de grond even te laten verdrogen. In de winter heeft een Agave bijna geen water nodig en kan hij gerust twee maanden zonder. Bij te veel water kan het zijn dat de wortels in het water komen te staan en dit kan leiden tot wortelrot. Ook is het goed om te weten dat een grotere Agave langer zonder water kan dan een kleinere. De standplaats van de cactus heeft ook invloed op de waterbehoefte van de plant. Hierbij geldt hoe minder licht de plant krijgt, hoe minder water hij nodig heeft.

Snoeien

Door de wat tragere groei van de Agave is snoeien niet snel nodig. Mocht u toch willen snoeien kijk dan uit voor de scherpe punten van de bladeren en het sap dat vrij kan komen. Om de plant er beter uit te laten zien kunt u de dode en verkleurde bladeren (vaak onderaan bij de Agave) wegsnijden. Als u de bladeren wegsnijdt zal er een wond ontstaan. Deze groeit vanzelf dicht.

Standplaats Agave
Licht en warmte

Een Agave kan in de volle zon staan en zomers ook buiten. De cactus kan goed tegen hitte en kan dus op een warme plek staan. U kunt de plant echter ook op iets koelere plekken neerzetten. In de winter kunt u een Agave het best binnen zetten, maar niet al te warm. 

Agave verpotten
Verpotten

Ook voor verpotten geldt dat dit snel nodig zal zijn door de trage groei van de Agave. Mocht u dit toch willen doen doe dit dan vlak na aankoop, in de lente of in de zomer. Het verpotten van de Agave kan op de gebruikelijke manier. Wel is het zo dat deze plant lastig kan zijn omdat de bladeren kunnen prikken bij het beetpakken. Om dit te voorkomen kunt u een handdoek gebruiken en om de plant heen wikkelen. Het handigst is om dit met z’n tweeën te doen, waarbij iemand de plant vasthoudt en iemand de pot eraf haalt. Vervolgens zet u de Agave in de nieuwe grotere pot en vult u dit aan met speciale cactus potgrond of universele potgrond gemengd met vulkastrat of hydrokorrels.

Stekken

Het stekken van de Agave kan het makkelijkst door een klein plantje dat naast de moederplant groeit te nemen. Vaak bij een wat grotere pot kunnen er kleinere plantjes om de moederplant heen groeien. In dit geval kunt u het beste even wachten tot deze iets groter zijn. Om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen groeien kunt u indien nodig de onderste bladeren van de moederplant wegsnoeien zodat de kleinere plant meer licht en ruimte krijgt. Wanneer de kleinere Agave genoeg wortels (de plant zal dan ongeveer 8 cm hoog zijn) heeft kan deze losgesneden worden en in een nieuw potje worden gezet. De plant groeit dan het best als dit nieuwe potje ook aarde bevat die gemengd is met vulkastrat of hydrokorrels.

Voeding Agave
Voeding

De Agave groeit niet erg snel en extra voeding is daarom ook niet noodzakelijk. Mocht u dit toch willen toedienen doe dit dan in de lente of in de zomer en niet in de herfst of winter. Te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant. Om er zeker van te zijn dat u niet te veel geeft kunt u bij de Agave ¼ van de hoeveelheid die staat aangegeven op de verpakking toedienen.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Een Agave kan vatbaar zijn voor schildluis. Schildluis kan bij de Agave gemakkelijk worden weggeveegd omdat deze harde bladeren heeft. Mocht dit niet helpen dan kunt u proberen met olie de bladeren in te smeren om zo de luis te verdrijven.

Giftig

Het sap uit de Agave is giftig. Bij aanraking met de huid kan dit zorgen voor irritatie. Ook zijn de bladeren erg scherp en kunnen goed steken.

Agave Victoria

De Agave Victoria is een Agave soort met een iets dikker blad. Ook is het blad iets ronder aan de uiteindes, maar pas op, er zitten nog steeds scherpe naaldjes aan het blad. De plant is iets lichter groen/geler van kleur dan de meeste andere soorten en ook heeft de plant kenmerkende witte strepen op zijn bladeren. Deze Agave Victoria groeit iets minder snel en wordt minder groot dan de meeste andere Agave soorten.  

Agave Macroacantha

De Agave Macroacantha is een soort met een iets smaller en dunner blad. De bladeren zijn iets meer blauwgroen met name aan het uiteinde van het blad. Aan de uiteindes van deze bladeren kunnen flinke zwarte doorns zitten. Ook aan de zijkanten van het blad groeien deze doorns.  

Agave Attenuata

De Agave Attenuata heeft een kenmerkende vorm waarbij de bladeren vanuit een stam mooi omhoog groeien. Het blad groeit een beetje gebogen omhoog wat ongebruikelijk is voor een Agave soort en deze soort dus erg uniek maakt. Ook zijn de bladeren niet uitgerust met doorns of scherpe uiteindes. Het blad is ook iets flexibeler dan bij de meeste andere Agave soorten.  

Agave Angustifolia

De Agave Angustifolia heeft een iets smaller blad met licht geel/witte zijkanten. Aan deze zijkanten en op de punt van het blad groeien scherpe zwarte doorns. De bladeren groeien vanuit een kleine stam die bijna niet te zien is als de plant al flink gegroeid is. Het blad lijkt op dat van sommige andere Agave soorten, maar de stam waaruit deze bladeren groeien is wat deze soort uniek maakt.