Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Pannenkoekenplant

De Pannenkoekenplant, ook wel Pilea Peperomioides genoemd, is te herkennen aan zijn grote ronde bladeren. Deze lijken met een beetje fantasie op een pannenkoek of een muntstuk. Vandaar dat hij ook wel de Chinese geldplant wordt genoemd. De Pannenkoekenplant is gemakkelijk te verzorgen en ook steeds populairder om als kamerplant te houden. Door zijn hippe uitstraling en gemakkelijke verzorging is de plant ook een ideaal om cadeau te geven, ook aan iemand met iets minder groene vingers!

Herkomst Zuid-China, Yunnan Waterbehoefte Niet te veel water, tussen de gietbeurten door 1 tot 2 dagen droog laten staan
Standplaats Kan goed tegen licht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Gemakkelijk te verzorgen, goed te stekken Giftig Niet giftig
 
Herkomst Pannenkoekenplant

De Pannenkoekenplant komt in de natuur alleen voor in Zuid-China. De plant komt namelijk uit het bergachtige gebied in Yunnan. Yunnan is een provincie in het zuiden van China en is gelegen in een gebied met een warm zeeklimaat. Het kan er flink regenen in de zomer, maar de provincie kent ook drogere periodes in de winter. De plant kan dus van nature goed tegen deze omstandigheden en is daarom ook gemakkelijk om te verzorgen als kamerplant.

 
Pannenkoekenplant verzorgen
Watergift

De Pannenkoekenplant groeit op z’n best wanneer u hem niet teveel water geeft. Ook is het aan te raden om de plant tussen de gietbeurten door even één tot twee dagen iets te laten opdrogen. Wanneer de Pannenkoekenplant slap hangt is een scheut water genoeg om de plant weer bij te laten trekken.

Snoeien

Het blad van de Pannenkoekenplant is kwetsbaar, maar de plant op zichzelf is redelijk sterk. Als een blad minder mooi wordt kunt u deze dus gerust weghalen zonder dat dit de plant erg aantast. Als er veel bladeren tegelijk verkleuren of slap gaan hangen kan dit ook komen door te veel of te weinig zon en kan het helpen om de plant een andere standplaats te geven.

 

Standplaats Pannenkoekenplant

Voor een Pannenkoekenplant kunt u het best een standplaats kiezen met iets meer licht. De plant kan goed tegen licht en groeit dan ook het best bij een wat zonnigere plek in de kamer. Te veel licht en extreme hitte is echter niet goed voor de plant. U kunt de plant op een hete zomerdag het beste even weghalen bij een raam waar veel direct zonlicht binnenkomt.

 
 
Pannenkoekenplant verpotten
Verpotten

De Pannenkoekenplant hoeft u niet vaak te verpotten; ongeveer eens in de twee jaar. Dit komt omdat de plant niet heel snel groeit. Het verpotten kunt u het best doen in de lente of vlak na aankoop. Dan is de plant het best in staat om zich aan te passen aan de nieuwe pot. Bij het kiezen van de nieuwe pot is het goed om rekening te houden met de vochtopname van de pot. Een pot die meer vocht opneemt, zoals een terracotta pot, zorgt ervoor dat de plant meer water nodig heeft dan bij een pot die minder water opneemt.

Stekken

De Pannenkoekenplant is ook zeer geschikt om te stekken en te delen met vrienden. Rondom de plant groeien vaak kleinere plantjes die hier uitstekend voor te gebruiken zijn. Deze kunt u het best even laten zitten tot ze iets groter zijn voorzichtig loshalen van de moederplant. Vervolgens zet u dit plantje in een bakje water totdat er wortels te zien zijn. Dan kunt u de plant in een potje met aarde zetten en verzorgen als een ‘gewone’ Pannenkoekenplant.

Voeding Pannenkoekenplant
Voeding

Voeding is bij de Pannenkoekenplant geen vereiste. Wilt u toch voeding geven? Let dan op dat u niet teveel voeding toedient. Bij teveel voeding kunnen de wortels van de plant namelijk worden aangetast. Het is aan te raden om de voorgeschreven hoeveelheid die op de verpakking staat te halveren. 

 
 
Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Pannenkoekenplant is niet gevoelig voor ziektes. 

Giftig

Voor zover bekend is de Pannenkoekenplant niet giftig.