Prijs
Min:
Max:
Enter

Varen

De varen is 1 van de oudste plantensoorten die nu nog leeft. Van de varen zijn veel verschillende soorten. Met name in de jaren ’50 was de varen populair als kamerplant. Helaas kan de plant niet goed tegen droge lucht en was de opkomst van de verwarming minder gunstig voor zijn bestaan. Van origine is de varen een waterplant, maar deze is miljoenen jaren geleden overgestapt naar het land. Toch houdt de varen nog steeds van een lichtvochtige grond en groeit hij het best bij een hogere luchtvochtigheid.

Shop Varen

  •  Varen watergeven
  •  Standplaats
  •  Varen verpotten
  •  Voeding Varen
  •  Giftig
  •  Ziektes

 

 

 

Herkomst

Oceanië, Zuid-Oost Azië

Waterbehoefte

Redelijk veel water nodig, in licht vochtige grond op z'n best

Standplaats

Kan goed tegen licht

Voeding

Niet noodzakelijk

Verzorging

Iets meer werk dan de meeste andere planten

Giftig

Er bestaan soorten die giftig kunnen zijn, maar de meeste zijn dit niet. 

 

Herkomst Varen

De Varen is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en Oceanië. Het is een van de oudste planten ter wereld. Er zijn fossielen van wel 400 miljoen jaar oud gevonden met deze plant. De Varen was oorspronkelijk een waterplant en is door de jaren heen een landplant geworden. De plant komt over de hele wereld voor. Vaak in regenwouden, want ondanks dat het nu een landplant is, is vocht nog steeds een vereiste voor de Varen.

 

Varen verzorgen

Watergift

Bij het verzorgen van de Varen komt iets meer werk kijken dan bij veel andere planten. De Varen is op z’n best als hij in een licht vochtige grond staat en heeft dus regelmatig water nodig. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft en niet te vochtig. Wanneer de grond te vochtig wordt of als er een laagje water in de pot komt te staan kan dit leiden tot wortelrot. Om wortelrot te voorkomen kunt u het best de bovenkant van de aarde een beetje op laten drogen. Als u voelt dat deze weer droog is kunt u gerust weer een beetje watergeven.

De Varen houdt van een hoge luchtvochtigheid en het helpt dan ook om (zeker in de winter) soms de bladeren van de plant licht te besproeien. 

Snoeien

Het snoeien is bij de Varen niet snel nodig. De Varen groeit relatief langzaam en daarom is snoeien niet noodzakelijk. Mocht u de plant te groot vinden worden kunt u de plant gerust snoeien op de plek waar u wilt. Bij voorkeur in de lente, dan kan de plant het best hiervan herstellen. De Varen heeft veel bladeren en het kan dus zijn dat er soms verkleurde bladeren tussen zitten. U kunt deze bladeren gerust weghalen.

 

Alle informatie... Shop hier alle...

Standplaats Varen

Van nature groeit de Varen dicht bij de bodem in het regenwoud. Hier komt vrijwel geen directe zon doordat de grotere bomen eromheen dit tegenhouden. In de woonkamer is het dan ook verstandig om deze plant op een plekje te geven waar hij geen direct zonlicht krijgt.

De Varen heeft een hogere luchtvochtigheid nodig dan de meeste planten. Het is dan ook af te raden om de plant in de buurt van een verwarming te zetten. In de winter is het aan te raden om de varen in een iets koelere kamer te zetten waar de verwarming minder vaak aan staat. 

 

 

Varen verpotten

Verpotten

De Varen groeit vrij langzaam dus de plant verpotten hoeft niet zo snel. Mocht u dit toch willen doen doe dit dan direct na aankoop of lente of zomer. Vaak is eens per drie jaar verpotten al voldoende.

Stekken

Een varen stekken is erg lastig, maar kan wel. Bij de varen soorten waar de bladeren niet allemaal uit hetzelfde punt groeien gaat dit het makkelijkst. U kunt de kluit van de varen dan gewoon uit elkaar scheuren. Vaak is te voelen wel welke delen bij elkaar horen. Als u dit heeft gedaan kunt u de verschillende delen weer in verschillende potten zetten en aanvullen met universele potgrond. Houd ook deze grond licht vochtig en geef de planten de eerste weken na het scheuren een extra spraybeurt.

Bij de varens waarvan de bladeren wel uit hetzelfde punt groeien kunt u de varen alleen stekken via de ‘sporen’. Dit is een erg lastig proces en is dan ook af te raden.  

Alle informatie... Shop hier alle...

Voeding Varen

Voeding

Voeding toedien is bij de Varen niet noodzakelijk. Mocht u dit toch willen doen doe dit dan in de lente of zomer. Het is aan te raden in dit geval de dosering te halveren om te voorkomen dat u te veel voeding toedient. Te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant, te weinig niet.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Ziektes en ongedierte

Ziekte

De varen heeft niet snel last van ziektes. Mochten deze toch voorkomen kunt u deze op de gebruikelijke manier bestrijden.

Giftig

Er zijn varen soorten die giftig kunnen zijn, maar de meeste zijn dit niet.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

Soorten