Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Buxus

De buxus is een bekende haagplant die veel in de Nederlandse tuinen te vinden is. Dat is niet zo vreemd, want de buxus blijft in de winter mooi groen, is goed in vorm te snoeien en is geschikt voor bijna alle standplaatsen. Buxus is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze tuinen, ook de tuinarchitecten maken er veel gebruik van. De buxus wordt namelijk vaak gebruikt als afscheiding van tuinen maar is ook prachtig in een pot. Wilt u meer weten over de buxus? Lees dan snel verder.

Herkomst Noord-Amerika en Azië Waterbehoefte Bijgeven bij veel hitte of droogte
Standplaats Halfschaduw Voeding 1x per jaar bijmesten
Verzorging 2-4x per jaar snoeien Giftig Ja
Verzorging
Watergift

De buxus is een grote waterliefhebber, dus geef de plant genoeg water in periodes van droogte. Dat geldt voor zowel planten die in de pot staan als planten die in de losse grond staan. Het beste is dan om in één keer veel water te geven, in plaats van elke dag een beetje. Let er op dat het water op de grond wordt gegoten en niet over de bladeren. Natte bladeren hebben namelijk een grotere kans op schimmel. Ook in de winter kan de buxus extra water gebruiken, omdat de plant ook water verliest met verdamping via de bladeren. Let in alle gevallen op dat de plant niet in het water blijft staan, want de buxus is gevoelig voor wortelrot.

Standplaats Buxus
Licht en warmte

In de natuur groeit de buxus op de schaduwzijde van bergen. Omdat Nederland een zeeklimaat heeft, kan de buxus hier wel op een zonnige plek staan, maar halfschaduw blijft wel ideaal. Zet de buxus op een open plek met het liefst een frisse wind, dan maken schimmels minder kans. Let wel op dat het niet een te harde wind is, hier kan de buxus niet goed tegen. Daarnaast houdt de Buxus niet van natte voeten, dus zet de plant op een plek met een goede drainage. Denk bijvoorbeeld aan een aflopende grond, losse grond of een gat onderin de pot.

Buxus verpotten
Verpotten

Als de buxus in een pot is geplaatst in plaats van in de volle grond, moet deze na een jaar of 3 worden verpot. Door de plant te verpotten in een grotere pot krijgt de buxus ruimte om nieuwe wortels aan te maken en wordt de groei gestimuleerd. Met de nieuwe potgrond krijgt de plant ook voldoende zuurstof en een grotere waterbuffer. Plaats de plant met kluit en al in een nieuwe pot en vul de rest aan met nieuwe potgrond. Geef na het verpotten extra water en nieuwe bemesting.

Voeding Buxus
Voeding

De buxus is een groenblijvende plant, ook in de winter. Dat kost veel energie en daarom heeft de plant extra voeding nodig. Wanneer de buxus te weinig voeding krijgt, zal de plant onvoldoende groeien en verkleuren de bladeren. Welke voeding de buxus moet krijgen, hangt af van de standplaats en grond. Als de plant in de volle grond staat, kunt u bemesten met organische en gecoate meststoffen. Een buxus in de pot kunt u alle soorten messtoffen geven. Voor alle gevallen geldt; lees van tevoren goed de bijsluiter voor de juiste dosering.

Snoeien

De buxus kunt u het beste 2 tot 4 keer per jaar snoeien voor het mooiste resultaat. Hoe vaker de Buxus wordt gesnoeid, hoe meer bladeren de plant aanmaakt en dus hoe voller de buxus wordt. Snoei de buxus niet in de winter, maar in de periode tussen mei en september met ongeveer even grote tussenpozen. Kies een dag uit die bewolkt is, want de versgeknipte randen kunnen verbranden in het zonlicht.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Buxussen zijn gevoelig voor verschillende ziektes, maar het is niet nodig elke ziekte grondig aan te pakken. Hieronder is een overzicht gegeven van de meest voorkomende ziektes en de aanpak ervan:

  • Buxusmot - Felgroene rupsen, met een zwarte kop, die zich voeden met de bladeren van buxus. Is te bestrijden met biologische en chemische bestrijdingsmiddelen
  • Schimmelziekte - De aantasting begint met zwarte vlekken/bruinverkleuring op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren af. De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Behandelen met aangepaste fungiciden.
  • Kommaschildluis - De twijgen en bladeren verkleuren geel als gevolg van de zuigschade. Bij zware schade leidt dit tot afsterven van de plant. Behandelen met een aangepast insecticide vanaf half mei, 14 dagen later herhalen.
  • Buxusspint - Deze kleine spintmijt (0,3 mm) veroorzaakt zuigschade aan de bladeren. Behandelen met een aangepast acaricide(spintmiddel) vanaf mei.
Giftig

Voor zowel mens als dier is de buxus giftig. Het sap van de buxus kan huidirritatie geven bij de mens en alle delen van de buxus kunnen dodelijk zijn voor een dier. Hoe kleiner het dier, hoe minder het zal kunnen verdragen. Heeft een dier buxus gegeten, bel dan met spoed de dierenarts.

Buxus Sempervirens

Zowel gesnoeid als ongesnoeid is de buxus prachtig. De vrolijke takjes met frisgroene bladeren groen bij een ongesnoeide buxus sempervirens alle kanten op. Deze buxus kunt u in uw tuin planten of in een pot op het terras houden en in een vorm naar keuze snoeien. Dit staat niet alleen mooi, het is ook nog eens heel goed voor de plant.

Buxus Sempervirens Bol

U kunt er ook voor kiezen om uw buxus is bolvorm te kopen. Op die manier is de basis voor een sierelement in uw tuin gelegd. U hoeft de vorm enkel bij te houden om de bol in stand te houden.

Buxus Sempervirens Spiraal

Een buxus in spiraalvorm is natuurlijk een echte blikvanger. Ook in deze vorm is het belangrijk om de buxus goed bij te houden met een tuinschaar. Op die manier behoudt de struik z'n vorm en kunt u iedere dag genieten van de vrolijke aanwezigheid.

Buxus Sempervirens Piramide

Liever een kegelvormige buxus of piramide in uw tuin? Ook die kunt u in vorm gesnoeid aankopen. Dit bespaart u tijd en energie om de buxus in vorm te snoeien en het enige wat u hoeft te doen is de vorm bijhouden.