Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Bananenplant

De Bananenplant staat ook wel bekend als de Musa en heeft een mooi tropisch uiterlijk dankzij de grote hardgroene bladeren. Deze bladeren groeien vanuit verschillende punten van de mooie dikke stam. De bananenplant is een snelle groeier en heeft daarom ook regelmatig voeding en wat extra aandacht nodig. Hoe u de bananenplant mooi en gezond houdt, leest u hier.

Herkomst Zuid-/Oost-Azië Waterbehoefte Veel water maar niet nat houden
Standplaats Warm en vochtig, niet te koud en veel licht Voeding 1x per maand maar niet in de winter
Verzorging Dood blad weghalen en regelmatig besproeien Giftig Nee
Verzorging van de bananenplant
Watergift

De bananenplant is behoorlijk veeleisend als het op de watergift aankomt. De plant vraagt vaak en ook veel water, maar niet zoveel dat de wortels in het water blijven staan. In de winter is de waterbehoefte echter een stuk minder.

Besproeien

De bananenplant houdt van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, dus een regelmatige sproeibeurt wordt op prijs gesteld. ’s Winters is de luchtvochtigheid in onze huiskamers het laagst, dus vooral dan kan de bananenplant het goed gebruiken. Neem daarbij ook de onderkant van de bladeren mee. Dit voorkomt ongedierte.

Standplaats van de bananenplant
Licht en warmte

De bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Maar plaats de plant niet direct na aankoop in de volle zon, dan kan het blad namelijk verbranden. Het beste kunt u de plant even laten wennen aan zijn nieuwe plek door 'm op een lichte plek neer te zetten uit de buurt van direct zonlicht. De ideale temperatuur voor de bananenplant is 18-22 °C, met een minimumtemperatuur van 12 °C. Wilt u de bananenplant 's zomers op uw terras zetten? Plaats de bananenplant dan op een beschutte plek; door een te sterke wind kunnen de bladeren kapot scheuren. Bij aankoop van een bananenplant is het goed om alvast te bedenken waar de plant komt te staan. Aangezien de bananenplant in omvang flink kan groeien, moet uw huiskamer hier wel op berekend zijn. Dit voorkomt dat u straks geen ruimte meer overhoudt.

Bananenplant verpotten
Verpotten

Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.

De juiste pot

Wanneer het tijd is om de bananenplant te verpotten, is het belangrijk om een nieuwe pot te kopen die ten minste 20% groter is dan de huidige pot. Een grotere pot stimuleert namelijk de groei van de plant en creëert een grotere waterbuffer waardoor u de plant iets minder vaak water hoeft te geven.

Potgrond en hydrocultuur

U kunt de bananenplant prima in universele potgrond plaatsen. Deze bodem is voldoende voedend om de plant gezond en mooi te houden. Aanvullende voeding is echter wel aan te raden. Met hydrokorrels onderin de pot kunt u voorkomen dat de wortels van de plant niet in het water staan. Op die manier voorkomt u wortelrot en houdt u de bananenplant langer mooi.

Voeding Bananenplant
Voeding

Omdat de bananenplant hard groeit, kan hij op z'n tijd wel wat extra’s gebruiken. Bemest de plant 1x per maand voor optimaal resultaat. Hiervoor kan gewone kamerplantenvoeding gebruikt worden of een voeding speciaal voor groene planten. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter heeft de bananenplant geen extra bemesting nodig omdat de groei dan tijdelijk stopt.

Bananen

Bananenplanten van 2 tot 3 jaar oud ontwikkelen bloemen in de kleuren purper en wit. Als deze bloemen zijn uitgebloeid, groeien er bananen die tot 25 cm groot kunnen worden. Deze zijn eetbaar en smaken zoet. Nadat de plant bananen heeft gegeven zal hij afsterven. Dit betekent echter niet dat u de plant weg moet gooien! Deze soort maakt vrij snel nieuwe uitlopers aan en volgroeien dan weer tot een nieuwe volwassen bananenplant.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Bananenplanten zijn niet heel gevoelig voor plagen of ziektes. De meeste problemen doen zich voor tijdens de wintermaanden in de vorm van spintmijt, bladluis of rotting door een te natte grond. De eerste twee plagen kunt u het best zo snel mogelijk behandelen met een bestrijdingsmiddel. Rotting kan voorkomen worden door te zorgen voor een droge wortelkluit.

Giftig

De bananenplant is niet giftig voor mensen en dieren. Het wordt echter wel afgeraden om onrijpe bananen te eten.

Bananenboom kopen

In ons assortiment vindt u prachtige bananenbomen voor in uw huis of tuin. Bekijk de verschillende soorten en maak uw keuze.

Musa Dwarf Cavendish

De Musa Dwarf Cavendish is een populaire kleinere bananenplant. Deze bananenplant wordt maximaal 2 meter hoog en is daarmee zeer geschikt om in huis te houden. De Cavendish heeft langwerpige bladeren met licht zwarte vlekken en geeft een frisse en tropische uitstraling aan uw huiskamer. 

Musa Tropicana

De Musa Tropicana is de populairste in zijn soort. De Tropicana kan een hoogte tot wel 3 meter bereiken en heeft mooie groene bladeren en een dikke stam. De stam is glad maar heeft een robuust uiterlijk door zijn kleurschakering. De Musa Tropicana kan onder ideale omstandigheden vruchten geven, maar dit komt in Nederland zelden voor.