Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Ficus elastica

De Ficus Elastica is een sterke plant die in de natuur vooral in tropische gebieden voorkomt. De plant, ook wel de 'Rubberplant' genoemd, groeit in de natuur wel 30 tot 60 meter. De Rubberplant wordt zo genoemd omdat hier daadwerkelijk rubber uit gewonnen werd. Voordat rubber uit andere planten werd gewonnen, was natuurrubber afkomstig van de Ficus Elastica. Wanneer u stekt of het blad beschadigd ziet u de vloeibare witte latex uit het blad komen. De plant was vroeger erg populair, waardoor de Ficus Elastica veel verschillende soorten kent en er veel kweeksoorten zijn ontstaan. Bij de verzorging van de Rubberboom is met name het geven van water een aandachtspunt. Let er op dat u de plant niet teveel water geeft en dit verspreid doet.

Herkomst Zuidoost-Azië, Australië en Zuid-Amerika Waterbehoefte Niet te veel water in 1 keer, probeer dit goed te spreiden. Grond niet te nat laten
Standplaats Kan goed tegen minder licht, maar groeit het best met iets meer licht Voeding Kamerplantenvoeding, het liefst ’s zomers toedienen
Verzorging Bladeren om de zoveel tijd sproeien en afdoen met een doekje. Dit bevordert groei en voorkomt sommige ziektes Giftig Licht giftig, het sap uit de bladeren kan zorgen voor irritatie op de huid
Ficus Elastica water geven
Watergift

Bij het water geven van de Ficus Elastica is het goed om niet te veel water in één keer te geven. U kunt beter wat vaker kleine beetjes water geven dan in één keer veel water. Het beste is om er voor te zorgen dat de grond niet te nat blijft. In de zomer heeft de Rubberplant meer water nodig dan in de winter. Om ervoor te zorgen dat de Ficus Elastica het licht dat hij opvangt optimaal benut, kunt u de bladeren besproeien met water en afnemen met een doekje. Hiermee haalt u het stof van de bladeren. Dit helpt ook bij het voorkomen van sommige plantenziektes.

Snoeien

Als de Rubberplant een lange stengel begint te worden, komt dit wellicht doordat de plant in een iets minder belicht stuk van de kamer staat. U kunt er dan voor kiezen om de plant te snoeien. Snoeien van de Ficus Elastica zorgt ervoor dat de plant iets voller wordt en meer in de breedte zal groeien. De beste tijd om te snoeien is in de lente. Het kan zijn dat er tijdens het snoeien een witte vloeibare stof uit de stengel komt. Dit kan in aanraking met de huid zorgen voor irritatie. Het snoeien gaat als volgt: u knipt de stengel met een schone schaar vlak boven het blad door. Het afgeknipte stuk van de plant kunt u eventueel gebruiken om te stekken, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Standplaats Ficus elastic
Licht en warmte

De Rubberplant kan goed groeien met zowel veel en weinig licht. De Ficus Elastica zal echter minder snel vertakken en met name in de lengte groeien wanneer de plant minder licht opvangt. Dit heeft te maken met de herkomst van de plant. In de natuur groeit de Rubberplant namelijk langs zijn gastheer naar het licht toe. Pas helemaal bovenaan, als de plant genoeg licht opvangt, spreiden de bladeren en begint de plant ook te vertakken.

Ficus Elastica verpotten
Verpotten

Als uw Rubberplant nog wel een stukje mag groeien, kunt u ervoor kiezen om de plant na 2 tot 3 jaar in een andere pot te zetten. Zet de Ficus Elastica in dat geval dan in een pot die ongeveer 20 procent groter is dan de vorige pot. Wanneer u liever niet heeft dat de Rubberplant nog veel groter wordt, maar wel dat de plant gezond blijft, kunt u de plant nieuwe potgrond geven. Ook dit kunt u het beste om de 3 jaar doen. De plant haalt zo weer nieuwe voedingsstoffen uit de grond en blijft gezond. Let er bij het kiezen van een nieuwe pot op dat de vochtopname niet veel verschilt met de vorige pot. Als dit wel het geval is, probeer hier dan rekening mee te houden tijdens het water geven.

Mocht u deze plant willen stekken dan kunt u dat het beste doen in het voorjaar. Het stekken gaat als volgt te werk: Knip de top van de Rubberplant af met een schone schaar. Spoel vervolgens de witte vloeistof die uit de stengel komt af en zet u de stengel in een glas met water. Let er bij het afspoelen van de witte vloeistof op dat deze bij aanraking met de huid kan gaan irriteren. Probeer dit dus niet aan te raken. Wanneer de stengel na een paar weken wortels begint te krijgen, kunt u deze in fijne aarde plaatsen. Probeer ervoor te zorgen dat de aarde geen brokstukken bevat. De wortels kunnen anders lastiger groeien. U kunt eventueel in het begin de aarde afdekken met plastic zodat het vochtiger en warmer blijft. Wanneer de Ficus Elastica weer groot genoeg is kunt u hem weer normaal verzorgen.

Voeding Ficus Elastica
Voeding

Voeding kunt u het beste ’s zomers toedienen. De voeding die u kunt gebruiken bij de Ficus Elastica is kamerplantenvoeding. Let op dat u niet meer toedient dan op de verpakking staat aangegeven. Hiermee kunt u de wortels van de plant beschadigen.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Ficus Elastica is met name gevoelig voor spint en dopluis. Bij de plant kunnen veel verschillende vormen van luis voorkomen, waarvan dopluis de meest voorkomende is. U kunt luis herkennen aan de plakkerige bladeren. Het helpt om de bladeren soms te besproeien en af te nemen met een doekje.

Giftig

De witte vloeistof uit de Ficus Elastica kan zorgen voor irritatie op de huid. Met name (huis)dieren en kinderen kunnen bladeren aanraken of zelfs eten, wat kan leiden tot bultjes op de huid.

Ficus Elastica

De Ficus Elastica is een mooie kamerplant dat zijn oorsprong vindt in voornamelijk tropische gebieden. De plant wordt ook wel 'Rubberplant' genoemd, door het natuurrubber dat uit de plant gewonnen kon worden. In de natuur kan de plant een hoogte bereiken tot wel 60 meter. Omdat de plant vroeger erg populair was, kent de plant nu veel soorten en kweekvormen. Wanneer u de plant verzorgt, is vooral het geven van water een aandachtspuntje. Zorg ervoor dat u niet teveel geeft en dit verspreid doet. Teveel water kan namelijk leiden tot wortelrot.