Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Cycas

De Cycas heeft verschillende Nederlandse namen, zoals de Vredespalm en Varenpalm. De Cycas is een erg karakteristieke plant die veel weg heeft van een palm, maar schijn bedriegt! De Cycas behoort eigenlijk tot de varens. Maar in tegenstelling tot de varens, worden deze bladeren na verloop van tijd hard en puntig. Een goede bescherming dus! Zowel in de huiskamer als op het terras komt deze varen mooi tot z'n recht.

Herkomst Zuid-Oost Azië Waterbehoefte Grond vochtig houden
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Dood blad weghalen Giftig Ja
Cycas verzorging
Watergift

De Cycas heeft niet veel water nodig, wat het tot een gemakkelijke plant maakt. Als de Cycas een tijdje geen water krijgt, is dat geen probleem. Let wel op de hoeveelheid water; de Cycas kan niet tegen natte voeten! Als u water geeft, zorg dan dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Bij een te natte grond kunnen de wortels van de Cycas gaan rotten.

Standplaats Cycas
Licht en warmte

De Cycas gedijt het beste in een lichte omgeving, zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden of een paar meter van een raam op het zuiden, dat zijn de beste plekken. Zet de Cycas niet op een te donkere plek, hierdoor zal de groei stagneren en de plant langzaam doodgaan!

Cycas verpotten
Verpotten

Omdat de Cycas langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Maar hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus uiteindelijk zal ook de Cycas moeten worden verpot (ongeveer om de 3 jaar).

De juiste pot

Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Cycas bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te herstellen.

Voeding Cycas
Voeding

Het groeiproces van de Cycas gaat erg langzaam, dus de plant heeft weinig extra voedingsstoffen nodig. Wilt u de Cycas toch graag nog wat extra voeding geven? Doe dit dan alleen in de zomermaanden.

TIP: Bekijk ook eens onze kamerplantenvoeding ‘winterslaap/rustperiode’. In de zomermaanden is het van belang dat u maar 1/4 e van de aanbevolen voeding geeft! Van teveel voeding kan de Cycas schade oplopen en zelfs doodgaan! Hierdoor zult u dus het tegenovergestelde bereiken.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Op de hoofdnerf van de Cycas kan schildluis voor komen. Deze luizen nestelen zich op de hoofdnerf, waar ze bepaalde voedingstoffen aan de plant onttrekken. Door de plant regelmatig te besproeien met water, zal schildluis zich minder snel vestigen op de Cycas. Als de luis erg hardnekkig is, kunt u kiezen voor biologische of chemische ongediertebestrijding.

Giftig

De Cycas is matig giftig. Plaats de plant buiten bereik van dieren en kinderen.

Cycas Revoluta

De Cycas revoluta is de meest bekende Cycas soort. Dankzij de weelderige bladeren die iets naar beneden hangen doet de plant denken aan een palm. Toch behoort deze soort tot de varens. Het unieke uiterlijk van de Cycas Revoluta en het gemakkelijke onderhoud maakt 'm tot de ideale kamerplant of terrasplant.