Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata kunt u herkennen aan zijn grote bladeren. Omdat de bladeren een smalle onderkant en een breder uiteinde hebben, wordt de plant ook wel ‘Vioolplant’ genoemd. In de natuur kan de plant wel 20 meter hoog worden, met bladeren van een halve meter. Wanneer de bladeren gedroogd worden, zijn ze te gebruiken voor de buitenkant van sigaren. Dat verklaart ook de tweede bijnaam van de plant: ‘Tabaksplant’. Waar andere Ficussen veel soorten kennen, heeft de Ficus Lyrata er maar weinig. Door zijn strenge groei eisen komt de plant alleen in de natuur in West-Afrika voor.

Herkomst Regenwouden in West-Afrika Waterbehoefte Grond licht vochtig houden (beter te weinig water dan te veel)
Standplaats Veel licht, niet op de tocht. Pot om de zoveel maanden een beetje draaien voor gelijkmatige groei Voeding Geen extra voeding nodig
Verzorging Bijhouden met snoeien, soms bladeren licht besproeien Giftig Het sap uit de stam en bladeren kan zorgen voor irritatie op de huid bij aanraking of doorslikken
Ficus Lyrata water geven
Watergift

Bij het watergeven van de Ficus Lyrata is het beter om niet teveel water tegelijkertijd te geven. U kunt het beste de grond licht vochtig houden, maar zorg ervoor dat de grond niet te lang nat blijft. Het is niet erg als de grond een beetje uitdroogt. Het is beter om de Ficus Lyrata iets minder water te geven dan te veel. Daarbij heeft de plant in de winter minder water nodig dan in de zomer.

 

Aan de bladeren kunt u zien of u de plant teveel of te weinig water geeft. Bij teveel water gaan de bladeren hangen en geel kleuren. Bij te weinig water worden bladeren bruin en vallen ze er tegelijkertijd af. Als een blad oud is, zal deze ook van de plant vallen. Het verschil kunt u zien door de hoeveelheid bladeren. Vallen er meer af, dan heeft de plant water tekort. Bij één blad is het vaak ouderdom.

 

De Ficus Lyrata groeit het best bij hoge luchtvochtigheid, mede door zijn roots. U kunt er dus voor kiezen om de plant licht te besproeien. Ook is de plant niet goed bestemd tegen lage temperaturen. Te hoge temperaturen kent de plant eigenlijk niet. Wel raden wij aan de plant niet te lang aan direct zonlicht bloot te stellen.

 

Om de grond in de winter vochtig te houden, kunt u stenen in de aarde doen die vocht opnemen. Let er wel op dat de wortels niet onder water komen te staan; dit kan wortelrot veroorzaken.
De Ficus Lyrata is niet veel kwetsbaarder dan andere Ficussoorten, maar door zijn grote bladeren valt het wel meer op als een blad afvalt of verkleurt. De verzorging van de Ficus Lyrata heeft dus iets meer aandacht nodig, maar daar krijgt u er wel een heel mooie plant voor terug.

 
Snoeien

De Ficus Lyrata vertakt zich niet erg snel. Wilt u de plant toch een voller uiterlijk geven? Of groeit de plant te snel? Dan kunt u ervoor kiezen de plant te snoeien. Doe dit in de lente: In dit jaargetijde herstelt de Ficus Lyrata hier namelijk het snelst van. Let bij het snoeien wel op het witte sap van de plant. Deze is giftig en kan voor irritatie zorgen.  

 
Standplaats Ficus Lyrata
Licht en warmte

De Ficus Lyrata groeit het beste op een lichte plek. Als de bladeren van de plant kleiner beginnen te worden, krijgt het te weinig licht. Met weinig licht overleeft de plant wel, maar hij groeit beter met meer licht. Omdat de Ficus Lyrata van nature erg slordig groeit, kunt u de plant het beste om de zoveel maanden een beetje draaien. Zo groeit de plant minder scheef en zal hij er iets symmetrischer uit komen te zien.

 

Desondanks is het lastig om de plant symmetrisch te laten groeien. U kunt dit ook tegengaan met het snoeien. Zoals al eerder benoemd, groeit de Ficus Lyrata het best bij een hogere luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid krijgen de bladeren bruine randen. Kies daarom niet voor een standplaats dichtbij de verwarming. Houd bij het kiezen van een standplaats ook rekening met eventuele tocht waar de plant mee te maken krijgt. Dit is, net als een lage temperatuur, slecht voor de plant.

Ficus Lyrata verpotten
Verpotten

De Ficus Lytara heeft veel wortels, maar kan goed groeien in een bescheiden pot. Als u de plant nog groter wil laten worden, kunt deze na twee jaar in een iets grotere pot zetten met nieuwe aarde. Als u wilt dat de groei stopt, kunt u om de vier jaar een stuk van de wortels afsnijden.

 

Bij het kiezen voor de pot kunt u het beste kiezen voor een zware pot. Vooral wanneer de plant groot wordt, kan deze in de top erg zwaar worden. Ook omdat de plant de neiging heeft om scheef te groeien, zorgt een zware pot voor meer stabiliteit.

 

Om de Ficus Lytara te stekken heeft u iets meer geduld en handigheid nodig dan bij de meeste planten. U kunt de top van de plant afknippen en afspoelen, waarna u deze vervolgens in het water zet. Als er wortels ontstaan (dit kan even duren) kunt u de plant weer in normale potgrond plaatsen. De bodem moet daarbij iets warmer zijn dan normaal. Met behulp van plastic kunt u ervoor zorgen dat de bodem vochtiger en warmer blijft.

 
Voeding Ficus Lyrata
Voeding

Het is niet nodig om de Ficus Lyrata extra voeding te geven. Eventueel na een lange tijd niet verpotten of bij enorme groei kunt u een beetje verdunde universele plantenvoeding toedienen.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Ficus Lyrata is een sterke plant en heeft nauwelijks last van ziektes. Wel kunnen spint en dopluis voorkomen. Dit kan relatief gemakkelijk bestreden worden met biologisch bestrijdingsmiddel.

Giftig

Het sap dat uit de stam en bladeren komt kan zorgen voor irritatie op de huid. Ook bij het inslikken kan dit zorgen voor bultjes op de huid. Daarom goed opletten met huisdieren en kleine kinderen die bij de plant kunnen komen.

Ficus Lyrata

Er zijn minder soorten van de Ficus Lyrata dan van andere Ficussoorten. Dit komt omdat de plant van nature afhankelijk is van één wespensoort en ook lastig te vermeerderen is. Toch bestaat er nog één andere Ficus Lyrata soort: De Ficus Lyrata Bambino. Deze plant heeft de bladeren dichterbij de stam en groeit daarom minder snel in de hoogte. Deze soort is ook geschikt als kamerplant, vooral omdat deze minder ‘slordig’ groeit.