Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Alocasia

De Alocasia is een kamerplant die je niet zo snel over het hoofd zal zien, want de enorme bladeren kunnen wel een meter lang worden! Dit blijkt ook wel uit de vele bijnamen van de Alocasia: Olifantsoor, Reuzentaro, Taro en één subgewas wordt zelfs de Skeletplant genoemd. Gelukkig is het, zelfs met de grote bladeren, niet de moeilijkste plant om te verzorgen.

Herkomst Thailand, Indonesië en Maleisië Waterbehoefte Lichtvochtige grond
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding 1x per maand in de lente en zomer
Verzorging Dood blad weghalen, regelmatig besproeien Giftig Ja, kan irritatie veroorzaken
Verzorging
Watergift

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Zorg er daarom voor dat de grond altijd lichtvochtig blijft (niet te droog, niet te nat). Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten en dan kan de plant geen water meer opnemen. Geef de plant één keer in de week water en kijk na een paar weken of u de watergift moet verminderen of vermeerderen. In de winter mag het minder vaak, omdat de plant dan in ruststand staat en niet zoveel water verbruikt.

Besproeien

In de winter zorgt uw verwarming ervoor dat de lucht in uw huiskamer erg droog wordt. Aangezien de Alocasia van oorsprong uit een tropisch gebied komt, houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het beter om de Alocasia regelmatig te besproeien. Dit verhoogt niet alleen de vitaliteit en de sierwaarde van uw plant, maar het voorkomt ook ongedierte.

Standplaats Alocasia
Licht en warmte

U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Bied de Alocasia dus voldoende licht. Mocht de plant scheef groeien, draai de plant dan eens in de zoveel tijd een kwartslag (nooit helemaal). Staakt de groei? Dan staat de plant te donker en kunt u de plant het beste dichter naar een raam plaatsen. Zet de Alocasia nooit in de volle zon! Dan verbranden de bladeren en zal het lang duren voordat deze bladeren zijn vervangen door mooie nieuwe bladeren.

Alocasia verpotten
Verpotten

De Alcoasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een enorme plant van wel twee meter hoog! Hoe groter de plant, hoe meer wortels. Dus wanneer de Alocasia een groeispurt krijgt, zullen de wortels minder ruimte krijgen in de pot. Een goed moment om te verpotten dus! Meestal is het na twee jaar tijd om de Alocasia te verpotten.

De juiste pot

Het verpotten van een Alocasia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Alocasia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te herstellen.

Potgrond en hydrocultuur

Wanneer u de Alocasia gaat verpotten, kunt u de bestaande wortelkluit aanvullen met universele potgrond. Op die manier zet u de plant stevig in een nieuwe pot en kunnen de wortels uitbreiden.

Voeding Alocasia
Voeding

In de zomermaanden kan de Alocasia extra voedingsstoffen gebruiken omdat de plant dan hard groeit en dus veel voedingsstoffen verbruikt. In deze periode raden we u aan om 1x in de maand Pokon groene plantenvoeding te geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de plant. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Alocasia geen extra voeding nodig.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Aangezien de Alocasia gewend is aan een vochtige en tropische omgeving, is dat vaak de reden dat deze kamerplant ziektes oploopt. Een te lage luchtvochtigheid is hiervan vaak de boosdoener. Door uw Alocasia regelmatig te besproeien, kunt u plantenziektes als Spint en Bladluizen voorkomen. Als de plant er, ondanks het besproeien, toch last van heeft, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Giftig

Het sap van de Alocasia kan lichte irritatie op de huid veroorzaken.

Alocasia Portadora

De Alocasia Portadora is de populairste variant van de grote Alocasia soorten. De Portadora heeft enorm grote bladeren met een gekartelde rand. De hoogste bladeren van de Portadora staan majestueus overeind. Voor de Portadora heeft u wel veel ruimte nodig, want de plant kan breed uithangen. 

Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina heeft de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Zeker voor op tafel, maar de zebrina is ook beschikbaar tot hoogten van 120cm. De Alocasia Zebrina heeft haar naam te danken aan haar stelen die gevlekt zijn. De witte stelen met deze zwarte vlekken maken deze soort echt uniek. De bladeren zijn groen en spitsig. 

Alocasia Wentii

De Alocasia Wentii heeft veel gelijkenissen met de Calidora en de Portadora, maar is wel compacter. De Alocasia Wentii heeft bruingroene stelen met bruingroene bladeren. De bladeren zijn overwegend bruin en de stelen overwegend groen. De Alocasia Wentii heeft bij juiste verzorging een paarse onderkant van het blad.

Alocasia Calidora

De Alocasia Calidora heeft de grootste bladeren van zijn familie. De Alocasia Calidora heeft doorgaans ook minder bladeren. Daardoor kan de plant al zijn energie verstrekken naar de bladeren die er zijn. In tegenstelling tot de Portadora, heeft de Calidora geen gekartelde rand maar een rechte rand. De Calidora is erg populair maar ook erg schaars.