Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Alocasia

De Alocasia is een kamerplant die je niet zo snel over het hoofd zal zien, want de enorme bladeren kunnen wel 1 meter lang worden! Dit blijkt ook wel uit de vele bijnamen van de Alocasia: Olifantsoor, Reuzentaro, Taro en één subgewas wordt zelfs de Skeletplant genoemd. Gelukkig is het, zelf met de grote bladeren, niet de moeilijkste plant om te verzorgen.

Herkomst Thailand, Indonesië en Maleisië Waterbehoefte Lichtvochtige grond
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding 1x per maand in de lente en zomer
Verzorging Dood blad weghalen, regelmatig besproeien Giftig Ja, kan irritatie veroorzaken
Alocasia water geven
Watergift

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan veel vochtigheid. Zorg dus dat de grond altijd licht vochtig blijft (niet te droog, niet te nat). De grond moet vochtig blijven, maar niet te nat. Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten en dan kan de plant geen water meer opnemen. Geef de plant één keer in de week water en kijk na een paar weken of u de watergift moet verminderen of vermeerderen. In de winter mag het minder vaak, omdat de plant dan in ruststand staat en niet zoveel water verbruikt.

Besproeien

In de winter zorgt uw verwarming ervoor dat de lucht in uw huiskamer erg droog wordt. Aangezien de Alocasia van oorsprong uit een tropisch gebied komt, houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het beter om de Alocasia regelmatig te besproeien. Dit verhoogt niet alleen de vitaliteit en de sierwaarde van uw plant, maar het voorkomt ook ongedierte.

Standplaats Alocasia
Licht en warmte

U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Geef de Alocasia dus voldoende licht. Mocht de plant scheef groeien, draai de plant dan eens in de zoveel tijd een kwartslag (nooit helemaal). Staakt de groei? Dan staat de plant te donker en moet het dichter naar het raam worden geplaatst. Zet de Alocasia nooit in de volle zon! Dan verbranden de bladeren en zal het lang duren voordat deze bladeren zijn vervangen door mooie nieuwe bladeren.

Alocasia verpotten
Verpotten

De Alcoasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een enorme plant van wel 2 meter hoog! Hoe groter de plant, hoe meer wortels het nodig heeft. Dus wanneer de Alocasia een groeispurt krijgt, zullen de wortels minder ruimte krijgen in de pot. Een goed moment om te verpotten, dus! Meestal is het na 2 jaar tijd om de Alocasia te verpotten.

De juiste pot

Het verpotten van een Alocasia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Alocasia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Potgrond en hydrocultuur

Het verpotten van een Alocasia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. Neem een pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot de Alocasia bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Voeding Alocasia
Voeding

In de zomermaanden kan de Alocasia extra voedingsstoffen gebruiken, omdat de plant dan hard groeit en dus veel voedingsstoffen verbruikt. In deze periode raden we u aan om 1x in de maand Pokon groene plantenvoeding te geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de plant. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Alocasia geen extra voeding nodig.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Aangezien de Alocasia gewend is aan een vochtige en tropische omgeving, is dat vaak de reden dat deze kamerplant ziektes oploopt. Een te lage luchtvochtigheid hiervan vaak de boosdoener. Door uw Alocasia regelmatig te besproeien kunt u plantenziektes als Spint en Bladluizen voorkomen. Als de plant er, ondanks het besproeien, toch last van heeft, kunt u overgaan op biologische of chemische ongediertebestrijding. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Giftig

Het sap van de Alocasia kan lichte irritatie op de huid veroorzaken.

Alocasia Portadora

De Alocasia Portadora is het meest populair voor grote variant van de Alocasia. De Portadora heeft enorm grote bladeren met een gekartelde rand. De hoogste bladeren van de Portadora staan majestueus overeind. Voor de Portadora heeft u wel veel ruimte nodig, want de plant kan breed uithangen. 

Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina heeft de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Zeker voor op tafel, maar de zebrina is ook beschikbaar tot hoogten van 120cm. De Alocasia Zebrina heeft haar naam te danken aan haar stelen die gevlekt zijn. De witte stelen met deze zwarte vlekken maakt dit soort uniek. De bladeren zijn groen en spitsig. 

Alocasia Wentii

De Alocasia Wentii heeft veel gelijkenissen met de Calidora en de Portadora maar is compacter. De Alocasia Wentii heeft bruin/groene stelen met bruin/groene bladeren. De bladeren zijn overwegend bruin en de stelen overwegend groen. De Alocasia Wentii heeft bij juiste verzorging een paarse onderkant van het blad.

Alocasia Calidora

De Alocasia Calidora heeft de grootste bladeren van zijn familie. De Alocasia Calidora heeft doorgaans ook minder bladeren. Daardoor kan de plant al zijn energie verstrekken naar de bladeren die er zijn. In tegenstelling tot de Portadora heeft de Calidora geen gekartelde rand, maar een rechte rand. De Calidora is  erg populair en erg schaars.