Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Washingtonia

De Washingtonia is een palm die in de natuur voorkomt in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico. In Nederland wordt deze palm ook wel de Waaierpalm genoemd. De palm beschermt zich tegen kou door afstervende bladeren niet meteen te laten vallen. De ‘waaiers’ gaan dan hangen en vormen zo een soort isolerende laag over de rest van de bladeren. Waar de Washingtonia vandaan komt koelt het ’s nachts namelijk erg af en hier moet de plant zich tegen beschermen. De snelle groei en het vermogen om zowel bij koudere als warmere temperaturen te kunnen overleven hebben ervoor gezorgd dat de palm erg populair is geworden over de hele wereld.

Herkomst Mexico, Californië Waterbehoefte 's Zomers 3 keer in 2 weken en 's winters 1 keer in 2 weken
Standplaats Licht, maar niet te warm Voeding Palmvoeding in de lente
Verzorging Redelijk veel water nodig en opletten met de standplaats Giftig Niet giftig
Washingtonia water geven
Watergift

In de zomer heeft de Washingtonia een stuk meer water nodig dan in de winter. In de zomer kunt u gerust ruim gieten. De palm groeit het best wanneer hij continu in vochtige grond staat. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt en er water onderin blijft staat. Dit kan zorgen voor wortelrot.

In de winter heeft de Washingtonia iets minder water nodig. Toch is het goed om ook dan te zorgen dat de aarde niet helemaal uitdroogt. In de winter is één keer per twee weken water geven genoeg. In de zomer ongeveer drie keer per twee weken. Let erop dat de grond vochtig moet aanvoelen en niet te nat.

Snoeien

Wanneer bladeren gaan hangen houdt de Washingtonia deze vast. In de natuur heeft dit als functie om de plant te isoleren. Dat zal in Nederland (zeker wanneer de plant binnen staat) niet nodig zijn. U kunt deze bladeren dus gewoon wegsnoeien. Let erop dat u het blad afknipt bij de stam en niet in de stam zelf snoeit. Dat zal de palm niet overleven.

Standplaats Washingtonia
Licht en warmte

De Washingtonia kunt u het best op een lichte plek zetten zonder te veel direct zonlicht. Het liefst uit de buurt van de verwarming (vooral in de winter). Het is beter om de palm op een iets koelere plek te zetten. Wanneer u de plant buiten wil zetten, kies dan in het begin voor een plek met iets meer schaduw. De plant moet dan nog wennen aan het directe zonlicht en dit kunt u het beste langzaam opbouwen. Let er hierbij op dat de plant meer water moet krijgen wanneer hij meer licht ontvangt.

Washingtonia verpotten
Verpotten

Om de Washingtonia optimaal te laten groeien kunt u de palm ongeveer om de twee jaar verpotten. Een grotere pot zorgt ervoor dat de palm meer vocht vast kan houden en dus minder snel verdroogt. Let erop dat u het verpotten in de lente doet. In deze periode groeien de wortels van de palm het snelst en kan hij zich het best aanpassen aan de nieuwe pot.

Stekken

Het vermeerderen van een Washingtonia gaat via zaden. Dit is erg lastig en leidt vaak niet tot het gewenste resultaat.

Voeding Washingtonia
Voeding

Om de groei van de Washingtonia te bevorderen kunt u palmvoeding toedienen. Dien dit alleen toe in de lente of in de zomer en niet meer dan aangegeven staat op de verpakking. Te veel voeding (of in de herfst of winter) kan schadelijk zijn voor de plant.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Washingtonia kan last hebben van schildluis. De bladeren van de palm kunnen dan plakkerig aanvoelen. Als dit het geval is kunt u het best de betreffende bladeren wegsnoeien en een bestrijdingsmiddel gebruiken.

Giftig

De Washingtonia is voor zover bekend niet giftig.

Licuala Waaierpalm

De Licuala Waaierpalm staat bekend om de mooie waaiervormige bladeren. De plant heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, waardoor de Licuala ook vaak in sauna's en spa's te vinden is. Ondanks dat de plant houdt van hoge luchtvochtigheid, moet u haar niet teveel water geven. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. Zet de Licuala Waaierpalm op een lichte plek, waar de plant urenlang licht krijgt. Probeer hier wel direct zonlicht te vermijden. Door zijn exclusiviteit is de plant een mooie blikvanger in uw interieur.

Washingtonia

De Washingtonia komt oorspronkelijk voor in Mexico en het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Door zijn bladeren wordt de palm ook wel de 'Waaierpalm' genoemd. Om zichzelf te isoleren tegen de koude nachten, vallen de afstervende bladeren over de andere bladeren heen. Dit zorgt voor een goede isolerende laag. Door zijn snelle groei en zijn bestendigheid tegen zowel warmte als kou, is de plant de laatste jaren erg toegenomen in populariteit.