Prijs
Min:
Max:
Enter

Euphorbia

De Euphorbia is misschien wel dé plant waar je aan denkt bij het woord cactus. Toch is deze schijncactus officieel geen cactus. De Euphorbia is namelijk familie van de wolfsmelkplanten (de Euphorbiaceae). Een officiële cactus scheidt geen wolfsmelk uit, wat deze Euphorbia wel doet. Wolfsmelk is de witte vloeistof die uit de plant kan komen wanneer deze beschadigd is. De Euphorbia kan wel (zoals een echte cactus) veel water opslaan en heeft dus niet veel water nodig. Dit maakt de plant gemakkelijk te verzorgen en is dus prima geschikt voor iemand met nog niet zoveel ervaring met planten!

Shop Euphorbia

  •  Euphorbia watergeven
  •  Standplaats
  •  Euphorbia verpotten
  •  Voeding Euphorbia
  •  Giftig
  •  Ziektes

 

 

 

Herkomst

Azië en Afrika

Waterbehoefte

Weinig water nodig

Standplaats

Kan goed tegen licht, maar kan ook met iets minder licht

Voeding

Niet te veel voeding geven

Verzorging

Gemakkelijk te verzorgen

Giftig

Ja, de plant is giftig. 

 

Herkomst Euphorbia

Waar oorspronkelijk cactussen uit (Zuid-)Amerika komen geldt dat niet voor deze schijncactus. De Euphorbia groeit van nature in de droge streken van Azië en Afrika. Deze schijncactus slaat gemakkelijk vocht op en kan dus net als een echte cactus zonder problemen langere tijd zonder water. In natuur kunnen sommige soorten van de Euphorbia wel 20 meter hoog worden. In de woonkamer groeit deze plant echter minder snel. Er zijn veel verschillende soorten van de Euphorbia die inmiddels in veel verschillende gebieden te vinden zijn. Grote kans dus dat hier een soort bij zit die bij u past.

 

Euphorbia verzorgen

Watergift

Hoewel de Euphorbia’s officieel geen cactussen zijn worden ze het liefst wel zo behandeld. De meeste Euphorbia’s kunnen redelijk lang zonder water. Doordat ze weinig huidmondjes hebben verdampen ze minder snel water en kunnen ze langer in droge grond overleven dan andere planten. De Euphorbia kan veel water vasthouden en dus kunt u in de zomer tussen gietbeurten door de grond gerust laten opdrogen. Dit is ook nodig anders is er kans op wortelrot. Twee maanden geen water in de winter is geen probleem voor deze schijncactus. Te veel water zorgt vaak voor problemen, te weinig bijna nooit.

Snoeien

Het snoeien van de Euphorbia kan, maar daarbij moet u wel goed opletten. Bij het snoeien van deze plant komt vaak wit vocht uit de ‘wond’ van de plant. Dit is wolfsmelk en dit is giftig en kan irriteren op de huid en in de ogen. De wond die ontstaat bij het snoeien kunt u dichten met as uit een barbecue bijvoorbeeld. Dit dichten is nodig om infecties te voorkomen. Bij sommige Euphorbia soorten zal bij het snoeien een dusdanig grote wond ontstaan dat u dit beter niet kunt doen. Die wonden zijn niet goed te dichten en dus is de kans groot dat de plant dit niet zal overleven.

 

Alle informatie... Shop hier alle...

Standplaats Euphorbia

De Euphorbia kan goed tegen licht, maar kan ook op plekken met wat minder licht staan. Van nature groeit deze plant in warmere landen en een plek bij het raam is dan ook niet erg. In de zomer kan de Euphorbia ook buiten staan. Let bij de standplaats die u kiest voor de Euphorbia op dat dit invloed heeft op het waterverbruik van de plant. Hoe minder licht de plant krijgt hoe minder water hij zal verbruiken. De kans dat u dan per ongeluk te veel water geeft is dan groter en dit zou wortelrot kunnen veroorzaken.

 

 

Euphorbia verpotten

Verpotten

De Euphorbia kan redelijk groeien en daarom is het soms nodig om deze te verpotten. Het verpotten van de Euphorbia kan gewoon op de ‘normale’ manier. U gebruikt een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige en vult de plant bij met universele potgrond (bij voorkeur gemengd met hydrokorrels of vulkastrat) of cactus potgrond. Echter is het door de stekels van de Euphorbia wel iets lastiger om dit te doen. Daarom is het handig om dit met z’n tweeën te doen. Hierbij tilt iemand de plant op en de ander haalt de pot eraf en zet de nieuwe pot eronder. U kunt ervoor kiezen om de plant in te wikkelen met een handdoek om zo te voorkomen dat u wordt geprikt. Stevige handschoenen zouden ook moeten helpen.

Mocht u niet willen dat de plant nog verder groeit maar wel dat deze gezond blijft kunt u eens in de drie jaar de grootte van de pot gelijk houden en alleen de potgrond verversen. Hier zitten nieuwe voedingsstoffen in die ervoor zorgen dat de Euphorbia gezond blijft.

Stekken

Bij het stekken van een Euphorbia kan er vocht uit de ‘wond’ van de plant komen. Dit vocht is de wolfsmelk en kan irriteren op de huid en in de ogen. Pas daarom goed op als u de plant wil stekken.

Bij het stekken kun u met een schoon met een zijscheut of arm van de plant snijden. De wond die hierbij ontstaat kunt u het beste dichtsmeren met as uit een barbecue of openhaard om infecties te voorkomen. Mocht er toch vocht uit blijven komen kunt u de plant in een iets koelere kamer zetten om zo het lekken van het vocht te vertragen. De zijscheut of arm die u heeft afgesneden kunt u op een schaaltje leggen en laten indrogen. Als er een callus (soort eelt) is gevormd zullen daar nieuwe worteltjes uitkomen en kunt u hem in zanderige aarde plaatsen. Vanaf dat moment kunt u hem gewoon behandelen als een normale Euphorbia.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

Voeding Euphorbia

Voeding

De voeding die u het best kunt gebruiken bij de Euphorbia is cactusvoeding. De Euphorbia verbruikt niet veel voeding. U hoeft daarom maar bij 1 van de 4 keer dat u water geeft voeding erbij te doen (of ¼ van de dosering die op de verpakking staat). De voeding hoeft ook alleen te worden toegediend in de lente en zomer en niét in de herfst en winter.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

 

Ziektes en ongedierte

Ziekte

Er zijn veel verschillende soorten van de Euphorbia’s. Deze zijn ook verschillend gevoelig voor ziektes en ongedierte.

Sommige soorten zijn gevoelig voor wolluis. De wolluis ziet eruit als een soort pluisje met een roze of oranje kleur bolletje bedekt met een laagje witte draden. Deze zitten aan de onderkant van het blad met name in de jonge toppen van de plant en zijn ongeveer vier tot zes millimeter groot. Wanneer u dit ziet kun u het best meteen de plant weghalen bij andere planten om ervoor te zorgen dat deze niet ook besmet raken. Om wolluis te bestrijden kunt u een zeepsopmengsel gebruiken om de bladeren mee af te doen. Ook lieveheersbeestjes helpen tegen wolluis. U kunt er ook voor kiezen om een spray te gebruiken om de wolluis tegen te gaan.

Giftig

Bij beschadiging of snoeien kan er wit vocht vrij komen. Deze wolfsmelk is giftig en kan zorgen voor irritatie op de huid en in de ogen.

Alle informatie... Shop hier alle...

 

 

 

Soorten