Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Bovenaanzicht Zijaanzicht
Merken
Prijs
Min:
Max:
Enter

Sinaasappelboom (Citrus Sinensis)

De Citrus Sinensis of Sinaasappelboom is een prachtig exemplaar voor in de huiskamer, die een heerlijke geur verspreid. De sinaasappelboom krijgt witte bloesem en vervolgens vruchten van c.a. 4 cm. In het voorjaar en de zomer kunt u met deze boom ook uw terras opvrolijken.

Herkomst Zuidoost-Azië, Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied Waterbehoefte Grond moet droog aanvoelen, dan pas water
Standplaats Licht tot zonnig Voeding Wekelijks bijmesten, niet in de winter
Verzorging Jaarlijks snoeien Giftig Nee
Sinaasappelboom water geven
Watergift

De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water De sinaasappelboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt. Om ervoor te zorgen dat er geen water in de pot blijft staan, raden we aan hydrokorrels op de bodem te leggen.

Standplaats Sinaasappelboom
Licht en warmte

De sinaasappelboom houdt van een zonnige plaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het verstandig om de boom te verplaatsen, anders kan het blad verbranden. Plant de sinaasappelboom in voedingsrijke bodem en in een ruime pot. In de winter kan de plant geen temperaturen onder de 0°C verdragen, dus zet de plant binnen op een koele/onverwarmde plek óf zorg voor bescherming in de vorm van tempex of noppenfolie in de pot en vliesdoek en warmtekabel/lichtslang om de plant zelf. Zorg in de winter voor een lichtrijke plek tussen de 0 en 15 graden.

Sinaasappelboom verpotten
Verpotten

Als de temperatuur in het voorjaar oploopt, zal de sinaasappelboom weer gaan groeien. Dit is het ideale moment om de boom te verpotten. Planten in een grotere pot hebben meer ruimte om te groeien en dat is zeker zo voor een sinaasappelboom (en andere citrussoorten). Voor elk deel wortels zijn er vier delen takken en bladeren. Door de takken en bladeren op te meten, zou u dus kunnen uitrekenen hoe groot de pot moet zijn! Vul de huidige potgrond aan met nieuwe universele potgrond.

Voeding Sinaasappelboom
Voeding

Tijdens de groeiperiode heeft de sinaasappelboom veel energie nodig en wordt er aangeraden de plant wekelijks bij te voeden met Ecostyle Citrus en Olijfvoeding. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste doseri ng. In de winter staat de groei op rust en heeft de sinaasappelboom het dus niet nodig.

Snoeien

De sinaasappelboom is een redelijk langzame groeier, dus eens in de 3 jaar verpotten is voldoende en snoeien zal vrijwel nooit nodig zijn, maar kunt u desgewenst aan het einde van het oogstseizoen, in oktober doen. De sinaasappelboom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Het kan voorkomen dat de sinaasappelboom verkleurde, vervormde of vallende bladeren heeft. In dat geval is er vaak iets mis met de hoeveelheid licht, water of voeding dat de plant krijgt. Probeer hier veranderingen in aan te brengen (zie aanwijzingen hierboven) en waarschijnlijk gaat het dan beter. Als de sinaasappelboom last heeft van insecten, moet dat worden verholpen met chemische of biologische ongedierte bestrijding.

Giftig

De sinaasappelboom en de vruchten ervan zijn niet giftig.

Sinaasappelboom

De Citrus Sinensis of sinaasappelboom is een prachtig exemplaar voor in de huiskamer, die een heerlijke geur verspreid. De sinaasappelboom krijgt witte bloesem en vervolgens vruchten van c.a. 4 cm. In het voorjaar en de zomer kunt u met deze boom ook uw terras opvrolijken.