Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Cactus

Deze woestijnplant is helemaal hip. Je kunt spreken over een ware ‘cactus-trend’ in de Nederlandse woonkamers. Wat de cactus zo hip maakt, is dat het in combinatie met een mooie pot een echte eyecatcher is. Daarnaast is het ook leuk om verschillende cactussen te combineren. Cactussen zijn sierlijk en stoer tegelijk!

Herkomst Afrika, Midden/- en Zuid-Amerika Waterbehoefte Grond laten uitdrogen, dan pas water geven
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Geen extra zorg nodig Giftig Verschilt per soort
Verzorging
Watergift

Cactussen zijn ideaal om te verzorgen. Ze hebben namelijk helemaal niet zoveel zorg nodig. Als u ze water geeft is het belangrijk om ze geen ijskoud water te geven, maar een beetje lauw. De Cactus heeft pas weer water nodig als de grond helemaal is uitgedroogd. In de zomer heeft de Cactus ongeveer één keer in de 3 weken water nodig en in de winter ongeveer één keer per maand.

Standplaats Cactus
Licht en warmte

Net zoals met de verzorging, is de Cactus ook erg gemakkelijk over de standplaats. Cactussen kunnen zowel in de schaduw als in de volle zon gezet worden. Laat de Cactus wel wennen aan een plek in de volle zon, anders kan de plant alsnog verbranden. Hoe minder zonlicht ze krijgen, hoe minder water deze kamerplanten zullen verbruiken.

Cactus verpotten
Verpotten

Het is niet gemakkelijk om een Cactus te verpotten, dus verpot de Cactus alleen wanneer het echt noodzakelijk is. U zou het verpotten kunnen uitstellen door regelmatig een nieuwe laag potgrond aan te brengen. Als de Cactus toch verpot moet worden doordat bijvoorbeeld de pot te klein is of de grond verzuurd, gebruik dan handschoenen tegen de stekels. U kunt de Cactus ook inwikkelen met karton, zodat de stekels zich daar in boren.

De juiste pot

Zorg vervolgens voor een pot die groot genoeg is, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Daarnaast zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de Cactus minder snel zonder water komen te staan.

Voeding Cactus
Voeding

De Cactus groeit heel langzaam en het kan soms jaren duren voordat een cactus een bloem geeft. Om de groei en bloei van de cactus toch te stimuleren, kunt u in de lente en zomer de Cactus extra voeding geven. Een keer in de maand is een dopje Pokon Cactus & Vetplant voeding voldoende voor uw Cactus.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Ondanks dat de Cactus er onverwoestbaar uit ziet, kan de plant wel degelijk worden aangetast door ziektes als Schimmels en Wolluis. Schimmels ontstaan vaak als de luchtvochtigheid erg hoog is. Wolluis komt vooral op de plant terecht door tocht. Door de plant schoon te spuiten met een plantenspuit kunt u ervoor zorgen dat de wolluis verdwijnt. Lukt dat niet? Of bent u bang dat u uw Cactus beschadigt? Gebruik dan biologische middelen om de wolluis te verwijderen.

Giftig

Er zijn veel verschillende soorten Cactussen en het verschilt per soort of de Cactus giftig is. Als het melksap (wat de plant verliest bij schade) wit is, is het waarschijnlijk Wolfsmelk en dat is giftig. In dat geval is het raadzaam om de huisarts te raadplegen bij inname of wanneer het op de slijmvliezen (ogen, neus, mond, wondje, etc.) gekomen is.

Opuntia

Opuntia wordt in Nederland ook wel de schijfcactus genoemd. Minder bekend is de naam vijgcactus. De Opuntia heeft mooie platte schijven met doornige stekels op de oppervlakte van de schijf. De Opuntia kent verschillende hoogten, maar zal als exemplaar in de winkel niet snel hoger dan 1 meter zijn. De Opuntia kan vijgen produceren die als delicatessen worden gebruikt in de voedselindustrie. 

Euphorbia

De Euphorbia kent een tal van varianten en is het meest bekend in Nederland. De Euphorbia is officieel geen cactus, alleen dankzij z'n uiterlijk wordt de plant wel vaak tot de cactussen gerekend. Er zijn tal van varianten van de Euphorbia, maar allemaal hebben ze gemeen dat ze verdikte donkergroene stammen hebben die voortkomen uit een hoofdstam. Sommige Euphorbia's kunnen bloeien. 

Echinocactus

De Echinocactus wordt ook wel de schoonmoedersstoel genoemd. De Echinocactus heeft flinke stekels. Wanneer je in aanraking komt de stekels van een Echinocactus, kan dat behoorlijk beschadigen. Een Echinocactus heeft altijd een ronde bolvorm. De bolvorm wordt doorgaans niet hoger dan 60cm. De grotere varianten hebben een flink gewicht! 

Pachycereus

De Pachycereus is de originele cactus die we kennen vanuit het woestijnlandschap van Zuid-Amerika. De Pachycereus heeft doorgaans een enkele stam die recht omhoog gaat. De stam heeft diepe kerven, waarbij het meest uitstekende gedeelte de welbekende naalden draagt. De Pachycereus is beschikbaar vanaf hoogten van 80cm tot en met 250cm.