Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Strelitzia

De Strelitzia is een plant met prachtige, grote, groene bladeren die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika. Dankzij deze grote en veerachtige bladeren zorgt de Strelitzia voor uw eigen jungle in huis. In de natuur kan de Strelitzia wel 10 meter hoog worden! In uw huiskamer zullen ze die hoogte gelukkig niet bereiken. De Strelitzia wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd dankzij de bijzondere bloemen die soms aan de plant verschijnen. Met een tropische uitstraling en frisgroene bladeren is de Strelitzia een fantastische toevoeging aan uw woonkamer. Alles over deze plant leest u op deze pagina.

Herkomst Zuid-Afrika Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet nat
Standplaats Licht tot zonnig Voeding 2x per maand, niet in de winter
Verzorging Dood blad weghalen Giftig Licht giftig

 

Strelitzia verzorging
Watergift

De Strelitzia groeit snel en heeft gedurende de lente- en zomermaanden dan ook veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels permanent in het water staan. In de winter staat de Strelitzia in een ruststand. Hier moet de watergift op aangepast worden. Laat de Strelitzia in deze periode ook af en toe indrogen zodat eventuele schimmels geen kans krijgen.

Besproeien

De Strelitzia hoeft niet noodzakelijk besproeid te worden, maar door af en toe de onder- en bovenkant van de bladeren nat te maken, kan ongedierte worden voorkomen. Daarnaast oogt het natuurlijk mooi als de bladeren schoon zijn.

Standplaats Strelitzia
Licht en warmte

De Strelitzia moet altijd op een lichte plaats staan. Dit is namelijk essentieel voor de gezondheid en uitstraling van de plant. Plaats de Strelitzia dus altijd in de buurt van een raam. De Strelitzia kan de volle zon verdragen, maar moet hier wel rustig aan wennen. Verleng bijvoorbeeld geleidelijk het aantal zonuren per dag. De minimale temperatuur voor deze plant is 15°C. De plant doet het goed in de tuin of op het terras, maar kan zeker niet tegen vorst. Laat de Strelitzia daarom binnen overwinteren met een minimale temperatuur van 10°C.

Strelitzia verpotten
Verpotten

Het verpotten van een Strelitzia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. De plant zit graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. U kunt universele potgrond gebruiken wanneer u de plant in een nieuwe pot zet.

De juiste pot

Wanneer u een nieuwe pot voor uw Strelitzia uitzoekt, moet u er rekening mee houden dat deze niet te groot is. Uiteraard kunt u het uiterlijk van de pot helemaal zelf bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie witte pot om de groene kleur van de bladeren te versterken, of schaf een mooie rieten pot aan voor een prachtig natuurlijk effect.

Potgrond en hydrocultuur

U kunt gewoon universele potgrond gebruiken wanneer u de Strelitzia gaat verpotten. Hier zit voldoende basisvoeding in om de plant gezond te houden. Tijdens de groeiperiode in de lente- en zomermaanden is het echter aan te raden om wat extra voeding toe te dienen. U kunt bovendien hydrokorrels onderin de pot verspreiden om te voorkomen dat de wortelkluit in een laagje water komt te staan.

Voeding Strelitzia
Voeding

Vanaf mei t/m september mag de Strelitzia om de 2 weken een kleine bemesting krijgen om de groei te bevorderen. Op deze manier stimuleert u de groei van de bladstelen en bladeren waardoor uw plant nog mooier wordt. Gebruik hiervoor universele meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter groeit de Strelitzia niet of nauwelijks waardoor extra voeding ook niet nodig is.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Een ziekte die nog wel eens voorkomt bij de Strelitzia maar gemakkelijk te verhelpen is, is de schildluis. Wanneer uw Strelitzia hier last van heeft, kunt u de luis van de plant afwrijven met een doek. En als u af en toe het blad schoon sproeit, zou u over het algemeen geen last moeten hebben van spint. Dit beestje maakt kleine spinnenwebben in de bladpunten. Als u er toch last van heeft, raden wij u aan dit te behandelen met een chemisch of biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Giftig

De Strelitzia is licht giftig, dus let op met dieren en kinderen in de buurt van de plant. Het blad mag door hen niet worden ingenomen.

Strelitzia Reginae

De Strelitzia Reginae is te herkennen aan de lancetvormige bladeren. De bladeren zijn groen waardoor het lijkt of er een lichte witte waas overheen valt. De Reginae is zowel met bloem als zonder bloem verkrijgbaar. Aan de Strelitzia Reginae met bloem heeft de Strelitzia haar Nederlandse naam te danken: paradijsvogelbloem. De bloem heeft een prachtige puntige oranje vorm met paars/blauwe uitlopers. 

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai is de bekendste in haar soort. Deze plant heeft prachtige lange en groenblijvende bladeren en meerdere stammen. De Strelitzia Nicolai wordt vaak verward met een bananenplant vanwege de gelijkenis in kleur en bladvorm. De Strelitzia Nicolai heeft in tegenstelling tot de Reginae geen bloemen. De Strelitzia Nicolai kan als kamerplant goed tegen lage luchtvochtigheid en minder daglicht. 

Strelitzia Augusta

De Strelitzia Augusta heeft veel gelijkenissen met een Strelitzia Nicolai. Vanuit de kern van de pot staan de stammen stevig naast elkaar, waardoor de plant wat weg heeft van een waaier. De Augusta is de soort die wel 10 meter hoog kan worden in het wild. De plant heeft stevige bladeren die minder buigzaam zijn dan de andere soorten waardoor ze doorgaans mooi rechtop blijven staan.