Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Strelitzia

De Strelitzia is een plant met prachtige, grote, groene bladeren die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika. De grote veerachtige bladeren zorgen voor uw eigen jungle in huis. In de natuur kan de Strelitzia wel 10 meter hoog worden! In uw huiskamer zullen ze die hoogte niet bereiken, maar ze zijn wel een goede opvulling voor uw dode hoek.

Herkomst Zuid-Afrika Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet nat.
Standplaats Licht tot zonnig Voeding 2x per maand, niet in de winter
Verzorging Dood blad weghalen Giftig Ja, licht giftig
Strelitzia water geven
Watergift

De Strelitzia groeit snel en heeft in het groeiseizoen (zomer, lente) dus ook veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels permanent in het water staan. In de winter staat de Strelitzia op “rust” en dan moet de watergift dus ook verminderd worden. Laat de Strelitzia in deze periode ook af en toe indrogen, zodat eventuele schimmels geen kans krijgen.

Besproeien

De Strelitzia hoeft niet noodzakelijk besproeid te worden, maar door af en toe de onder- en bovenkant van de bladeren nat te maken kan ongedierte worden voorkomen. Daarnaast oogt het mooi als de bladeren schoon zijn.

Standplaats Strelitzia
Licht en warmte

Deze paradijsvogel moet altijd op een lichte plaats staan, licht is essentieel voor deze plant. Plaats ze dus altijd bij/voor een raam. De Strelitzia kan de volle zon verdragen, maar moet hier rustig aan wennen (verleng bijvoorbeeld het aantal zonuren elke dag iets meer). De minimale temperatuur is 15°C. De plant doet het goed in de tuin of op het terras, maar kan niet tegen vorst. Laat de Strelitzia dus binnen overwinteren met een minimale temperatuur van 10°C.

Strelitzia verpotten
Verpotten

Het verpotten van een strelitzia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. U kunt universele potgrond gebruiken.

De juiste pot

Het verpotten van een strelitzia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. U kunt universele potgrond gebruiken.

Potgrond en hydrocultuur

Het verpotten van een strelitzia is pas nodig als de plant helemaal uit de pot groeit. Ze zitten graag goed geworteld, dus zorg dat de volgende pot niet veel groter is. U kunt universele potgrond gebruiken.

Voeding Strelitzia
Voeding

Vanaf mei t/m september mag de Strelitzia om de 2 weken een kleine bemesting krijgen, om de groei te bevorderen. Op deze manier blijft de hoeveelheid voeding gedurende de groeiperiode gelijk. Gebruik hiervoor universele meststof. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de Strelitzia het dus niet nodig.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Een ziekte dat gemakkelijk te verhelpen is, is de schildluis. In dat geval kunt u de luis van de Strelitzia afwrijven met een doek. Als u af en toe het blad schoon sproeit, zou u geen last moeten hebben van Spint. Dit beestje maakt kleine spinnenwebben in de bladpunten. Als u er toch last van heeft, raden wij u aan dit te behandelen met een chemisch of biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Giftig

De Strelitzia is licht giftig, dus let op dieren en kinderen. Het blad mag door hen niet worden ingenomen.

Strelitzia Reginae

De Strelitzia Reginae is herkenbaar dankzij de lancetvormige bladeren. De bladeren zijn groen maar naar het lijkt een lichte witte waas overheen valt. De Reginae is er zowel met bloem als zonder bloem. Aan de Strelitzia Reginae met bloem heeft de Strelitzia haar Nederlandse naam aan te danken: paradijsvogelbloem. De bloem heeft een prachtige puntige oranje vorm met paars/blauwe uitlopers. 

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai is de bekendste in haar soort. Het heeft prachtige lange groenblijvende bladeren en heeft meerdere stammen. De Strelitzia Nicolai wordt vaak verward met een bananenplant. De Strelitzia heeft in tegenstelling tot de Reginae geen bloemen. De Strelitzia Nicolai kunnen als kamerplant goed tegen lage luchtvochtigheid en minder daglicht. 

Strelitzia Augusta

De Strelitzia Augusta heeft veel gelijkenissen met een Strelitzia Nicolai. Vanuit de kern van de pot staan de stammen stevig naast elkaar, waardoor het wat weg heeft van een waaier. De Augusta is een favoriet voor grote Strelitzia's die wel 10 meter kunnen worden. De Augusta heeft stevige bladeren die minder buigzaam zijn dan de andere soorten van Stelitzia's.