Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Hydrocultuurplanten watergeven | Info en tips | Fleurdirect

Watergeven aan hydrocultuurplanten

Hydrocultuurplanten zijn speciaal gekweekt voor de gemakkelijke verzorging ervan. Van oorsprong zijn hydrocultuurplanten “gewone” grondcultuurplanten, maar hun wortels zijn bewerkt. Hierdoor kunnen ze in kleikorrels staan en van daaruit water opnemen. Dat maakt het watergeven van deze planten is dus redelijk eenvoudig, maar hoe werkt het?

Werking hydrocultuur

De grondcultuurplanten kunnen van nature niet tegen veel water bij hun wortels en daarom gaan ze vaker dood van teveel water, dan van te weinig water. Om hier een oplossing voor te bieden, zijn sommigen zo gekweekt dat ze geschikt zijn voor de hydrocultuur. De hydrocultuur werkt met kleikorrels die het water en andere belangrijke voedingsstoffen opnemen. Wanneer de plant deze voedingsstoffen of het water nodig heeft, geven de korrels deze geleidelijk af aan de wortels. Op die manier kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen uit de lucht en hebben ze altijd water tot hun beschikking.

Wortelrot

Als wortels te lang in het vocht staan, kan er geen zuurstof bij komen en kunnen de wortels gaan rotten. Mits er op tijd wordt ingegrepen, kan de plant hiervan doodgaan. Dankzij het unieke hydrocultuur-systeem zal wortelrot een stuk minder snel voorkomen, maar de kans bestaat nog steeds. De planten met de hydrocultuuropmaak zijn voorzien van een watermeter, waar men precies op kan aflezen of de plant te vochtig staat of niet.

 

Watermeter

Door de watermeter tijdens het watergeven goed in de gaten te houden, verkleint u de kans dat de plant “verdrinkt” in teveel water. Giet het water over de korrels, dan zal naar beneden zakken en daar worden opgenomen door de hydrokorrels. Het duurt even totdat al het water is gezakt, dus wacht tussen het gieten door even totdat de watermeter is gestegen. Geef net zolang water totdat de waterstand op optimum (OPT) staat. Geef vervolgens pas weer water als de waterstand al 4 of 5 dagen op minimum staat, zodat de wortels de tijd krijgen om te luchten. Om extra zeker te zijn dat er geen water meer is, kunt u de pot licht kantelen. Als de watermeter niet reageert, kunt u het water weer bijvullen tot het optimum.

Watergeven uitstellen

Zeker voor de planten op kantoor, is het nodig om langere tijd zonder/met minder water te kunnen. In dat geval zijn hydrocultuurplanten perfect! Deze kunnen namelijk “getraind” worden om minder vaak water te krijgen. Normaal gesproken moet de waterstand tussen de gietbeurten door 4 of 5 dagen op minimaal staan. Door steeds iets langer te wachten (maximaal 1 week) met opnieuw watergeven, zullen de wortels op zoek gaan naar water. Ze zullen dus gaan groeien en het wortelsysteem wordt uitgebreid. In het vervolg zal de plant langer zonder water kunnen, omdat de wortels het water tot in de kleine hoekjes zullen opmaken.

 

Gebruiksaanwijzing

Er zijn veel verschillende planten binnen de hydrocultuur, maar allemaal hebben vrijwel dezelfde verzorging nodig. In het kort zijn de stappen van het watergeven:

1. Geef de plant water op de hydrokorrels

2. Geef water tot de watermeter op ‘OPT’ staat (geef het een paar zachte tikken als de watermeter vastloopt)

3. Wacht 4 dagen met watergeven, het water zal nu opgenomen worden in de hydrokorrels

4. Geef na 4 dagen opnieuw water tot de watermeter op ‘OPT’ staat

5. Wacht nu tot de watermeter weer op ‘MIN’ staat, dit duurt een paar weken

6. Wacht nog 4 dagen met watergeven, dan kunnen de wortels luchten

7. Geef na de 4 dagen opnieuw water zoals hierboven staat beschreven