Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Algemene informatie watergeven kamerplanten | Fleurdirect

Handige tips voor watergeven

Kamerplanten water geven is uiteraard noodzakelijk en bepaalt voor een groot deel de gezondheid van de kamerplant. Het beste is om water op kamertemperatuur te geven en nóg beter is het om regenwater te geven, omdat dit minder kalk bevat. Naast de kwaliteit van het water, is de hoeveelheid water ook erg belangrijk. Te weinig water is zelden de doodsoorzaak bij kamerplanten, maar teveel water staat op nummer één!

 


 

Categorieeën

Categorieën in onze plantengids en bij de bestelpagina van de planten staat informatie over de verzorging van kamerplanten. Wij proberen het natuurlijk zo duidelijk mogelijk te beschrijven, maar begrippen als “vochtige grond” en “lichtvochtige grond” zijn vatbaar voor verschillende interpretaties. Daarom worden hieronder de categorieën nog even uitgebreid beschreven.

Vochtige grond

De kamerplanten die een contant vochtige grond nodig hebben, zijn onder andere palmen en ficussen. Planten hebben een vochtige grond nodig als ze van nature weinig wortels hebben of als ze veel water verbruiken. Als een plant veel wortels heeft kan het gemakkelijker op zoek naar grondwater en is het minder erg als een deel van de wortels droog staan. Bij een klein wortelstelsel kan de plant niet op zoek naar het grondwater en is het dus cruciaal dat de wortels altijd water tot hun beschikking hebben. Vaak verbruiken deze planten weinig water uit het potgrond, maar nemen ze vocht op uit de lucht. Een vochtige grond wil dus niet per definitie zeggen dat de plant ook veel water verbruikt. Geef daarom pas weer water als de grond droger wordt (niet uitgedroogd, maar lichtvochtig). Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water.

Lichtvochtige grond

Met een lichtvochtige grond bedoelen wij dat de potgrond tussen de gietbeurten door licht opdroogt. De planten binnen deze categorie (onder andere Dracaeana’s en Aglaonema’s) willen graag altijd beschikking hebben tot grondwater, maar houden er niet van als de wortels steeds in het vocht staan. Het beste is om een bepaald ritme van watergeven te aan te houden, zodat het waterpeil gelijk blijft. Dit ritme kunt u af stellen op de behoefte van de plant (die afhankelijk is van allerlei factoren, zoals hieronder is beschreven), door regelmatig de vochtigheid van de potgrond te controleren. Hiervoor woelt u even door de pot en checkt of de grond onder de droge toplaag nog vochtig is. Is het aan de droge kant? Dan kunt u weer water geven.

Droge grond

De planten in deze categorie zijn gevoelig voor teveel water. In het geval van twijfel kunt u deze planten beter geen water geven. Planten als de Sansevieria's, Yucca's en Beaucarnea’s kunnen prima een periode zonder water. In de zomer zal de behoefte groter zijn dan in de winter, dus daar zult u regelmatig de potgrond moeten controleren. Als de potgrond volledig droog aanvoelt, kunt u de plant water geven. Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water. In de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.

Factoren

Verschillende factoren kunnen de hoeveelheid watergift beïnvloeden. Daarom kunt u het beste regelmatig de potgrond controleren om te kijken of het droog/lichtvochtig/vochtig is. Afhankelijk van de categorie plant weet u dan of er water moet worden gegeven. Onderstaande factoren hebben invloed op de hoeveelheid water dat de plant verbruikt:

  • Grootte van de kamerplant: Een grote plant zal meer water verbruiken dan een kleine plant.
  • Grootte van de pot: Meer aarde betekend een grotere waterbuffer voor de plant.
  • Soort grond: Sommige soorten grond, zoals vulcastrat, nemen meer water op.
  • Standplaats :Hoe lichter de plek, hoe meer water de plant zal verbruiken.
  • Seizoen: ‘s Zomers verbruikt de plant soms 2x zoveel water dan in de winter.
  • Airco en kachel: Lage/hoge luchtvochtigheid zorgt voor een hoge/lage waterbehoefte.

Alle informatie... Shop hier alle...

Hydrocultuur

Omdat hydrocultuurplanten zo’n verschillende verzorging nodig heeft, lichten wij deze nog even apart toe. Hydrocultuurplanten zijn speciaal gekweekt om met de wortels in het water te kunnen staan. Dit heeft als voordeel dat voedingstoffen op eenvoudige wijze kunnen worden toegediend en het waterniveau gemakkelijker op peil kan worden gehouden. Er zijn veel verschillende planten binnen de hydrocultuur, maar allemaal hebben vrijwel dezelfde verzorging nodig.

Geef de plant water totdat de watermeter op optimaal (OPT) staat. Soms blokkeert gruis de watermeter en zal het (bijna) niet reageren. Stop dan met watergeven en geef de watermeter voorzichtig een paar tikken om het gruis los te krijgen. Als u door zou gaan met water geven zou u niet kunnen zien of de stand al OPT is en kan de plant teveel water krijgen. De plant zal vervolgens het water verbruiken totdat het waterpeil zakt tot minimaal (MIN). Wacht vervolgens nog vier dagen met watergeven, zodat de wortels de kans krijgen om te luchten. Als u direct weer water zou geven kan er wortelrot ontstaan.

Watermeters

In de uitleg over de hydrocultuur wordt gesproken over watermeters. Het is een handige manier om de waterpeil in de gaten te houden. Watermeters bestaan uit een plastic buis met een piepschuim drijver en peilstok. Wanneer het water in de pot de onderzijde van de watermeter bereikt, zal het piepschuim gaan drijven en de peilstok omhoog gaan. Watermeters zijn noodzakelijk bij hydrocultuurplanten, maar kunnen verder nog op één andere manier worden gebruikt. Als u kiest voor de “luxe opmaak” van uw plant en pot, zal deze worden opgemaakt met vulcastrat. Deze manier maakt het mogelijk om een watermeter te gebruiken.