Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Calathea

De Calathea heeft fraai gestreepte bladeren die direct in het zicht springen. Daarnaast is deze plant beroemd om de unieke eigenschap dat de bladeren sluiten in de nacht en overdag weer openen op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Planten staan er om bekend dat ze een kamer laten opleven. Met de Calathea gebeurt dat letterlijk; zie hoe de bladeren uw ruimte tot leven brengen!

Herkomst Zuid-Amerika Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te droog of te nat
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding 1x per maand bijmesten, niet in de winter
Verzorging Dood/bruin blad verwijderen Giftig Nee
Calathea verzorging
Watergift

De Calathea heeft een vochtige grond nodig; niet te droog en niet te nat. Bij een te droge grond gaan de wortels dood en bij een te natte grond gaan de wortels rotten. Het beste is om de Calathea met regelmaat dezelfde hoeveelheid water te geven. Op die manier blijft de vochtigheid gelijk. In de winter heeft de plant echter minder water nodig, dus zal de regelmaat moeten worden aangepast.

Besproeien

De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid. Helaas kunnen we dat moeilijk nabootsten in een kamer. We kunnen het wel zo optimaal mogelijk maken door de plant 2x per week te besproeien met water. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid laag, dus dan kan de Calathea het extra goed gebruiken. Daarnaast voorkomt het vocht dat er ongedierte op de plant gaat zitten. Het is bovendien een goede manier om de excentrieke bladeren schoon te maken.

Standplaats Calathea
Licht en warmte

De Calathea staat het liefst in de halfschaduw, dus op een redelijk lichte plek, maar niet in de directe zon. In de natuur wordt de Calathea overschaduwd door andere planten en krijgt dus zelden zonlicht. Een plek met teveel zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren. De Calathea verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant daarom niet op een standplaats met tocht, maar zoek een plek met een temperatuur tussen de 18°C en 23°C.

Calathea verpotten
Verpotten

Eens in de 2 à 3 jaar is het nodig de Calathea te verpotten (dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de eerste pot). Als u wilt verpotten, doe dit dan in het voorjaar of net nadat u de plant heeft gekocht.

De juiste pot

Zorg voor een pot die groot genoeg is zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer en zal de plant minder snel zonder water komen te staan.

Voeding Calathea
Voeding

Voedingsstoffen zijn nodig om de Calathea te laten groeien en dan met name in de zomermaanden. Hiervoor kunt u het beste 1x per maand Pokon Groene planten voeding toevoegen aan de grond. In de wintermaanden staat de groei op rust en heeft de Calathea geen extra voeding nodig. Lees van tevoren goed de verpakking, want het is erg schadelijk om een te hoge dosering te geven!

Ziektes en ongedierte
Ziekte

Zoals al vermeld bij de verzorging van de Calathea,is het besproeien van de Calathea met water goed voor het tegengaan van plantenziektes. Wanneer dat te weinig wordt gedaan, krijgt de plant vaak last van spint. Dit ongedierte komt het meeste voor wanneer de luchtvochtigheid laag is. Spint is een mijt die de bladeren aanvreet waardoor er een lichte/witte uitslag op de bladeren ontstaat. Ter bestrijding van spint kunt u het beste een chemisch of biologisch bestrijdingsmiddel kopen.

Giftig

De Calathea is niet giftig.

Calathea zebrina

De Calathea Zebrina is populaire variant van de Calathea. De bladeren zijn lichtgroen met een donkere egale strepen op het blad. Hierdoor heeft het blad iets weg van een zebra. De bladeren voelen zacht, bijna viltachtig aan. Nieuw bladeren krullen vanuit de kern van de plant uit. Oudere bladeren worden langer en hangen mooi naar buiten toe. 

Calathea Rufibarba

De Calathea Rufibarba heeft lancentvormige bladeren. De bladeren zijn donkergroen aan de bovenkant en paars aan de onderkant. De oppervlakte van het blad voelt zacht aan. De Rufibarba maakt veel blad aan en ziet er daardoor bushy uit. Deze Calathea gedijt uitstekend in schaduw. 

Calathea Insignis

De Calathea Insignis heeft net als de Rufibarba lancetvormige bladeren. De Insignis heeft vrolijke lichtgroene bladeren met verdikte groene vlekken op het blad. De Insignis is een echte beauty. De onderkant van het blad is net als bij veel Calathea's paars. De bladeren zijn heel erg stevig en steken recht omhoog. 

Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een oercalathea. De bladeren zijn schotelvormig. De groene kleur wordt onderbroken door lichte witte strepen. De onderkant van de bladeren hebben dezelfde structuur als de bovenkant. De bladeren van de Calathea Orbifolia rollen in de nacht op. 

Calathea Bicajoux

De bicajoux is een van de weinige Calathea's die ook bloem geeft. De bloem komt uit de kern van de plant en heeft een vrolijke lichtroze kleur. De bloemen komen vaak met meerdere tegelijk. De bladeren hebben een frisse, unieke tekening. Donkergroen in het midden en lichtgroene randen. 

Calathea Oranata

De Calathea Ornata is vaak wat groter dan andere Calathea's. De Ornata wordt vaak tot wel 120cm verkocht terwijl andere soorten vaak maximaal 70cm hoog zijn. De Ornata heeft stevig blad wat gemakkelijk omhoog steekt. De bladeren zijn middelgroot en hebben witte strepen op het midden van het blad. De achterkant van het blad is paars. Het blad heeft een donkergroene kleur.