Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Gatenplant

De Gatenplant (originele naam: Monstera) heeft unieke bladeren en is een echte klimmer! Daarnaast is de Gatenplant een erg sterke plant en gemakkelijk te verzorgen. Veel stylisten gebruiken deze kamerplant om het interieur tot een prachtig geheel te maken. De unieke bladeren zorgen ervoor dat de plant niet saai is, maar juist een enorme eyecatcher.

Herkomst Midden-Amerika Waterbehoefte Grond vochtig houden, niet te nat
Standplaats Licht, geen direct zonlicht Voeding 1x per 2 weken, niet in de winter
Verzorging Dood blad weghalen Giftig Ja
Gatenplant water geven
Watergift

Van oorsprong groeit de Gatenplant in het tropisch regenwoud, waar het altijd erg vochtig is. Ook als kamerplant heeft de Gatenplant graag een continue vochtige grond. Toch is de Gatenplant erg gevoelig voor natte voeten. De grond moet dus altijd vochtig zijn, maar niet te nat. Dit kunt u het beste controleren met een van de handige vochtigheidsmeters van Fleurdirect.

Besproeien

De Gatenplant is van oorsprong gewend aan een tropische omgeving, dus het klimaat in de huiskamer zal al snel te droog worden. Om de Gatenplant optimaal te verzorgen en ziektes te voorkomen, kunt u de plant het beste regelmatig besproeien met een plantenspuit. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd en glanst uw plant weer prachtig.

Standplaats Gatenplant
Licht en warmte

De Gatenplant is niet heel kieskeurig wat betreft de standplaats. Direct zonlicht zal de Gatenplant echter geen goed doen en als reactie daarop zal de plant gele bladeren krijgen. Daglicht in combinatie met schaduw vindt deze kamerplant het prettigst.

Gatenplant verpotten
Verpotten

Het beste is om de Gatenplant om de twee jaar te verpotten. Op die manier krijgen de wortels voldoende ruimte om te groeien en zal de vitaliteit van de Gatenplant toenemen. Neem een pot die een paar centimeter groter is dan de huidige en verpot de Gatenplant bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Voeding Gatenplant
Voeding

De Gatenplant kan na verloop van tijd prachtige bloemen geven, maar dat vereist een goede verzorging. Door uw plant een keer per twee weken extra voeding te geven, stimuleert u de groei van de Gatenplant en daarmee ook de groei van bloemen. De voeding die u hier het best voor kunt gebruiken is Pokon groene planten voeding. Deze voeding zal in combinatie met het geven van water uw Gatenplant laten schitteren!

Snoeien

De Gatenplant is een klimplant en kan erg lang worden. Het beste is om de plant elke week te leiden naar de volgende stevige plek. Verwijder de stengel waarop de bloemen groeiden niet, want daarop groeien weer nieuwe bloemen.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De Gatenplant kan last krijgen van ongedierte, maar door de plant regelmatig te besproeien zal dit niet snel voorkomen. Controleer toch regelmatig de Gatenplant op vlekjes of beestjes. Als het besproeien met water niet helpt, raden wij u aan biologische of chemische ongedierte te gebruiken.

Giftig

De Gatenplant is giftig voor mens en dier. Raadpleeg direct de huisarts of dierenarts in geval van inname.

Deliciosa

De Deliciosa is de orginele plant die bij iedereen bekend is. De Monstera Deliciosa heeft grote groene bladeren met de welbekende gaten erin. Deze gaten heeft de plant de bijnaam 'Gatenplant' opgeleverd. De Deliciosa kan als bush vorm zo'n 120 cm hoog worden. Klimmend op een mosstok zijn ze beschikbaar tot 2 meter. De bladeren zijn diep donkergroen. 

Minima

De Monstera Minima is de verfijnde variant van de Deliciosa. De bladvorm en de kleur is hetzelfde. De grootte van het blad verschilt ten opzichte van de Deliciosa. Het blad is kleiner en heeft verhoudingsgewijs diepere inhammen. Doordat het blad kleiner is heeft het ook minder hangend karakter dan de gewone Gatenplant. 

Variegata

De Variegata is de bonte variant van de Deliciosa. Het heeft dezelfde karakteristieke bladeren alleen met gele vlekken op de plant. Door de plantentrend van de laatste 5 jaar, is er een schaarste in de Variegata ontstaan. De planten zijn erg gewild en ten opzichte van de Deliciosa prijzig. De Variegata is doorgaans alleen op mosstok beschikbaar. 

Obliqua

De Obliqua heeft samen met de Monstera Deliciosa de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. De bladeren zijn lichtgroen en hebben in plaats van inhammen echte gaten in het blad. Om de gaten heen zijn de nerven goed zichtbaar van het blad. De Obliqua is het meest beschikbaar in hangvorm, maar ook op mosstok beschikbaar.