Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Kamerplanten bemesten | Algemene informatie | Fleurdirect

De Agave is een cactus en behoort tot de succulente familie. Deze cactus met als bijnaam de Honderdjarige Aloë is als kamerplant nagenoeg onverwoestbaar. De Agave is gemakkelijk te verzorgen en de voornaamste reden dat hij wordt weggedaan is omdat hij meestal op den duur te groot wordt. Het blad kan in de natuur wel 2 meter lang worden, in de woonkamer zal dit echter niet snel gebeuren. In Mexico, waar de cactus veel voorkomt, is hij onder andere bekend geworden omdat er de Mexicaanse drank Tequila van gemaakt wordt. De Agave soort die wordt gebruikt om Tequila mee te maken heeft dan ook de naam Agave Tequilana. Maar de Agave kent nog meer soorten. Wat de Agave kenmerkt is dat de bladeren direct uit de basis van de cactus groeien en hij dus geen stam heeft zoals de meeste planten. Ook heeft hij puntige bladeren met een scherpe naald en kan er sap uit de bladeren komen dat kan zorgen voor irritatie op de huid. Dit maakt de Agave er natuurlijk niet minder mooi om en vanwege zijn gemakkelijke verzorging zeker een geschikte plant voor iemand met iets minder groene vingers.

 

Handige tips voor het bemesten

Veel kamerplanten hebben extra voeding nodig om te groeien en de gezondheid op peil te houden. Bij sommige planten is het niet noodzakelijk, maar die stellen een zeldzame bemesting ook op prijs. Het bemesten van een kamerplant is een vak apart. De plant kan veel schade oplopen als het teveel voeding krijgt. Bij te weinig voeding kan de groei stagneren en dus de gezondheid afnemen. Op deze pagina is alles beschreven wat nodig is om te weten bij het bemesten van planten.

Moment van bemesten

Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode (maart tot oktober) voeding. Als de plant net is aangeschaft of verpot kunt u het beste 2 maanden wachten met bemesten. Dan heeft de plant even de tijd om te acclimatiseren. Kamerplanten kunnen absoluut niet in de winter worden bemest, ook niet als er plotseling veel bladval is. Vaak is de oorzaak in dat geval ergens anders te vinden.

Hydrocultuur

De hydrocultuur is een unieke manier van het houden van kamerplanten, zo ook de verzorging. Doordat er tussen de hydrokorrels veel water in de pot staat, vraagt het een andere manier van bemesten. Allereerst het product: voedingskorrels van Fleur Ami. Dit is plantenvoeding in de vorm van vaste korrels en dat zorgt ervoor dat de voeding geleidelijk aan wordt verdeeld in de pot. In tegenstelling tot vloeibare voeding, wat direct door de wortels kan worden opgenomen.

Het gebruik van de Fleur Ami voedingskorrels is relatief eenvoudig. Zorg allereerst dat de waterstand van de plant erg laag is of op minimaal (MIN) staat. Nadat u namelijk 2 eetlepels (of 1 dekseltje) voedingskorrels bovenop de hydrokorrels heeft gestrooid, gebruikt u water om de voedingskorrels te laten dalen. De voedingskorrels zullen dan geleidelijk aan worden opgenomen door het water en verdeeld over de pot. U kunt het waterpeil vervolgens aanvullen tot optimaal (OPT). Pas na 4-6 maanden hoeft u de plant weer te bemesten. In tegenstelling tot de voeding voor de “gewone” planten, is bij het bij de hydrocultuurvoeding niet mogelijk om te veel voeding te geven. Door de speciale ionenwisseling van de vaste voeding (langzaam afgeven van stoffen), wordt overbemesting voorkomen.

Overbemesting

In bovenstaande categorieën is vaak het gevaar van overbemesting beschreven. Toch kan het wel eens voorkomen dat er per ongeluk te veel voeding wordt gegeven. Overbemesting kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant “verbranden” en dus geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Er zijn manieren om te voorkomen dat de plant dan alsnog dood gaat. Het is belangrijk dat het overtollige voeding wordt afgevoerd, voordat het door de wortels wordt opgenomen. Afhankelijk van het soort pot, kunt u de overtollige voeding op 2 manieren verwijderen:

Zelfwatergevende potten

Bij zelfwatergevende potten (zoals de Lechuza potten) wordt het overtollige water onderin de pot opgevangen. In dit overtollige water zal veel van de overtollige voeding zitten. Als u dit water weggooit, heeft u al een groot deel van de overbemesting behandeld. Het beste is om de potgrond nog een paar keer goed water te geven en vervolgens het overtollige water te verwijderen. Op die manier wordt de voeding uit de potgrond “gespoeld”. De potgrond is dan natuurlijk erg nat, dus het beste is om de kluit goed te laten uitdruppelen en voorlopig geen water te geven.

Gewone potten

Bij gewone potten is het een stuk lastiger om de overtollige voeding te verwijderen dan bij zelfwatergevende potten. Als het een pot is met een gat in de bodem, werkt het wel hetzelfde; “spoel” de voeding uit de potgrond door veel water te geven en het water aan de onderkant weg te laten lopen. Herhaal dit proces totdat u zeker bent dat er genoeg voeding is verwijderd.

Bij een dichte pot zult u helaas de plant uit de pot moeten verwijderen. Zet de plant met kluit en al in een emmer water en ververs het water een paar keer. Laat de klui na afloop goed uitlekken/opdrogen, voordat het weer in de pot wordt geplaatst. Vul de kluit weer aan met nieuwe potgrond, want waarschijnlijk heeft het tijdens de spoelbeurt flink wat grond verloren.

Alle informatie... Shop hier alle...