Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Olijfboom (Olea Europaea)

De Olea Europaea of Olijfboom is een groenblijvende plant. Deze plant uit mediterraan Europa komt in de tuin alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. Maar er zijn geen bloemen of olijven nodig om deze plant zijn uitstraling te geven! Met een olijfboom haalt u een warme, mediterrane sfeer in huis.

Herkomst Middellandse zeegebied en het Midden-Oosten Waterbehoefte Grond licht vochtig houden, niet nat
Standplaats Zonnig tot licht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Jaarlijks snoeien Giftig Nee
Olijfboom water geven
Watergift

Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar er mag geen water in de pot blijven staan. Wanneer de plant in de zomer in de volle zon staat, is het dus nodig 2 of 3 keer per week water te geven. In de winter gebruikt de plant minder water omdat het kouder is en heeft de olijfboom dus ook minder water nodig. In deze periode is het ook te raden om de kluit af en toe te laten drogen om wortelrot te voorkomen.

Standplaats Olijfboom
Licht en warmte

Van nature krijgt de plant de hele dag zonlicht en warmte en het is lastig dat in Nederland na te bootsen. Het is dus van belang dat de olijfboom zoveel mogelijk zonlicht krijgt, zodat het zich toch kan ontwikkelen. Een raam op het zuiden zou daarom perfect zijn. Wanneer u de plant in de tuin wilt zetten, doe dit dan op een zonnige plek! Het beste is om de olijfboom in een pot te plaatsen, zodat de plant in de winter naar binnen kan worden verplaatst. Ze zijn namelijk slechts in beperkte mate winterhard. De minimale temperaturen zijn: overdag 15 °C en ’s nachts -5 °C.

Olijfboom verpotten
Verpotten

Als de pot te klein wordt, is het noodzakelijk de plant te verpotten. De nieuwe pot moet minimaal 15% groter zijn, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. Als de plant buiten staat, gebruik dan een bak die 30% groter is dan de huidige plantenbak. Als deze plant in de winter ook buiten blijft staan, bekleed dan de bak met tempex of noppenfolie, om het bevriezen van de kluit te voorkomen. In beide gevallen is een goede afvoer van water aangeraden, om wortelrot te voorkomen. Plaats in dat geval een flinke laag hydrokorrels op de bodem, voordat de bak wordt afgevuld met mediteraanse potgrond. Tips voor het overwinteren van uw olijfboom in de tuin: • Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst. • Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek en warmtekabel of lichtslang. • Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven.

Voeding Olijfboom
Snoeien

Naaldbomen kunnen erg hoog worden. Regelmatig snoeien kan ervoor zorgen dat de groei geremt wordt en dat u dus langer kunt genieten van uw Naaldboom. Wij verkopen ook varianten op stok, die regelmatig gesnoeid moet worden om in vorm te blijven. De Naaldbomen moeten worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal is één snoeibeurt per jaar genoeg.

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De olijfboom is gevoelig voor ongedierte als wolluis en schildluis. Als bestrijding hiertegen kunt u zowel chemische als biologische ongedierte bestrijding gebruiken. Daarnaast is de plant gevoelig voor te veel water en te weinig zonlicht (te zien aan gele bladeren). Zorg dat het overtollig water niet in de bak blijft staan voor een gat in de onderkant van de bak te maken.

Giftig

Zowel de stam en de olijven zijn niet giftig.

Olijfboom

De Olea Europaea of Olijfboom is een groenblijvende plant. Deze plant uit mediterraan Europa komt in de tuin alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. Maar er zijn geen bloemen of olijven nodig om deze plant zijn uitstraling te geven! Met een olijfboom haalt u een warme, mediterrane sfeer in huis.