Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Olijfboom (Olea Europaea)

De Olijfboom, of Olea Europaea, is een groenblijvende plant. Deze plant uit mediterraan Europa komt in de tuin alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. Desondanks heeft de plant geen bloemen of olijven nodig voor zijn mooie uitstraling! Met een olijfboom haalt u een warme, mediterrane sfeer in huis. 

Herkomst Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten Waterbehoefte Grond licht vochtig houden, niet nat
Standplaats Zonnig tot licht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Jaarlijks snoeien Giftig Nee
Olijfboom water geven
Watergift

Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar pas op dat er geen water in de pot blijft staan. Wanneer de plant in de zomer in de volle zon staat, heeft de plant 2 á 3 keer per week water nodig. In de winter gebruikt de plant minder water omdat het kouder is en heeft de olijfboom dus ook minder water nodig. In deze periode is het ook te raden om de kluit af en toe te laten drogen om wortelrot te voorkomen.

Standplaats Olijfboom
Licht en warmte

Van nature heeft de plant behoefte aan de hele dag zonlicht en warmte. Dat is lastig om Nederland na te bootsen. Het is dus van belang dat de olijfboom zoveel mogelijk zonlicht krijgt, zodat het zich toch kan ontwikkelen. Een raam op het zuiden zou daarom perfect zijn. Wanneer u de plant in de tuin wilt zetten, doe dit dan op een zonnige plek! Het beste is om de olijfboom in een pot te plaatsen, zodat de plant in de winter naar binnen kan worden verplaatst. Ze zijn namelijk slechts in beperkte mate winterhard. De minimale temperaturen zijn overdag 15 °C en ’s nachts -5 °C.

Olijfboom verpotten
Verpotten

Als de pot te klein wordt, is het noodzakelijk de plant te verpotten. De nieuwe pot moet minimaal 15% groter zijn, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. Als de plant buiten staat, gebruik dan een bak die 30% groter is dan de huidige plantenbak. Als deze plant in de winter ook buiten blijft staan, bekleed de bak dan met tempex of noppenfolie,. Zo voorkomt u het bevriezen van de kluit. In beide gevallen is een goede afvoer van water aangeraden, om wortelrot te voorkomen. Plaats in dat geval een flinke laag hydrokorrels op de bodem, voordat de bak wordt afgevuld met Mediterrane potgrond.

 

Tips voor het overwinteren van uw olijfboom in de tuin:

• Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst.

• Bij extreme vorst kan de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek en warmtekabel of lichtslang.

• Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven.

Voeding Olijfboom
Snoeien

Na de winter mogen de takken van de olijfboom flink gesnoeid worden. De kruin van de olijfboom blijft hierdoor compact en houdt daardoor haar jonge, groeikrachtige takken. Wanneer u niet snoeit blijven de takken langzaam doorgroeien dat leidt tot lelijke, kale takken. U kunt de boom zo kort snoeien als u wil. Zelfs een kale olijfboom kan na een paar weken of maanden weer prachtig vol in uw tuin staan!  

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De olijfboom is gevoelig voor ongedierte als wolluis en schildluis. Als bestrijding hiertegen kunt u zowel chemische als biologische ongedierte bestrijding gebruiken. Daarnaast is de plant gevoelig voor te veel water en te weinig zonlicht (te zien aan gele bladeren). Zorg dat het overtollig water niet in de bak blijft staan door een gat in de onderkant van de bak te maken.

Giftig

Zowel de stam en de olijven zijn niet giftig.

Olijfboom

De olijfboom, ook wel Olea Europaea genoemd, is een groenblijvende plant die voor een heerlijke Mediterrane sfeer in uw tuin zorgt. De boom komt volledig tot bloei met voldoende zonlicht en genoeg water. Snoei de boom één of twee keer per jaar en hij komt ieder jaar als herboren terug. Creëer uw eigen Mediterrane sfeer met de olijfboom.