Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Frisse Fruitbomen

  • Geplaatst op
  • Door FleurDirect

Fruitbomen, zoals de Citroenboom en de Sinaasappelboom, zijn geliefde terrasplanten in Nederland. Ze geven een exotische uitstraling dankzij de kleurrijke vruchten en de frisse geur. Met de juiste verzorging kunt u lang genieten van uw fruitboom, maar deze voordelen krijgt u niet voor lief. Fruitbomen vragen namelijk redelijk veel verzorging. Toch hoeft de verzorging niet moeilijk te zijn, als u maar weet hoe het moet. Daarom hebben wij deze blog voor u samengesteld, waarin kort maar krachtig de standplaats, verzorging, bloeiperiode en eetbaarheid van de fruitbomen is beschreven.


Bij Fleurdirect hebben wij drie verschillende soorten fruitbomen; de Citrus Kumquat, Citrus Lemonia en de Citrus Sinensis. Hoewel de vruchten verschillend smaken, hebben de fruitbomen dezelfde standplaats en verzorging nodig.

Standplaats

Als u de fruitboom in de tuin wilt plaatsen kunt u deze het beste op een beschutte en zonnige plaats zetten. Op die manier krijgt het genoeg licht en warmte om te groeien en te bloeien. Let op dat de fruitboom in het voorjaar niet gelijk in de felle zon gezet kan worden, want dan kunnen de bladeren verbranden. In de winter moet de fruitboom in de huiskamer of in de schuur worden gezet om te overwinteren. Zorg voor een lichte en goed geventileerde ruimte zonder warmtebron in de buurt.


Als u de fruitboom als kamerplant wilt houden, zoek dan een plek op die zonnig is en niet te dicht bij een warmtebron. Het beste is een raam op het zuiden, zonder verwarming in de buurt. Een verwarming of radiator zorgt namelijk voor een drogere lucht en dan is de fruitboom vatbaar voor ziektes.

 

Verzorging

Het belangrijkste onderdeel van de verzorging is het watergeven. De groeiperiode van fruitbomen loopt van april tot september en dan hebben ze veel water nodig. Geef de plant in deze periode 2á 3 keer per week een scheut water. Let op dat de kluit eerst droog moet aanvoelen voor het opnieuw water krijgt. Buiten de groeiperiode is 1 keer in de maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.


Omdat de fruitbomen veel energie stoppen in de vruchten, hebben ze tijdens de groeiperiode extra voeding nodig. Geef de fruitboom elke week een scheut Pokon Mediterrane plantenvoeding. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de plant, dus lees van tevoren goed de bijsluiter voor de verhoudingen.


Om te voorkomen dat de fruitboom uit de kluiten groeit, kunt in het voorjaar het beste de opgaande takken wegsnoeien. Op die manier houd u een compacte boom en zal het meer energie in de vruchten en bladeren stoppen.

Bloeiperiode

Rond eind mei/begin juni kan de magie beginnen! Met de juiste verzorging zal uw fruitboom dan heerlijk geurende bloesem krijgen. Als het warm genoeg is en we een lange zomer hebben, zullen deze kleine witte bloemen uitgroeien tot vruchten (citroenen of sinaasappel, afhankelijk van het soort). Het kost wel het nodige geduld, want soms duurt het tot wel 10 maanden voordat de eerste vrucht rijp is. Ook rijpen niet alle vruchten tegelijk, maar kan de één al mooi op kleur zijn terwijl de andere nog groen is.

 

Eetbaarheid

Als een citrusvrucht dan eindelijk gerijpt is, zou u het kunnen eten. Wanneer u een fruitboom koopt, zit daar een kaartje bij waarop staat dat u de vruchten niet kunt eten. Deze boodschap komt van de voedsel- en warenautoriteit, omdat ze de voedselveiligheid van het product niet kunnen garanderen. Maar zolang er geen gekke dingen gebeurd zijn met de vruchten, zijn ze gewoon eetbaar. Sterker nog, citroenen en sinaasappels zitten vol met vitamine C en zijn erg gezond. Genoeg reden om deze vitamientjes in huis te halen!