Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Eerste hulp bij zieke kamerplanten

  • Geplaatst op
Eerste hulp bij zieke kamerplanten

Het is natuurlijk mooi als planten goed groeien en dat ze die mooie groene kleur zo lang mogelijk behouden. Maar ook planten kunnen ziek worden en de uitstraling van de plant gaat hieronder leiden.

Eerste hulp bij zieke kamerplanten

Het is natuurlijk mooi als planten goed groeien en dat ze die mooie groene kleur zo lang mogelijk behouden. Maar ook planten kunnen ziek worden en de uitstraling van de plant gaat hieronder leiden. Een kamerplant kan worden getroffen door verschillende schimmels, beestjes en bacteriën. Dit kan natuurlijk het beste voorkomen worden, maar ook dat gaat niet altijd. Vaak zijn we er dan ook al te laat bij als de plant eenmaal de schimmel of bacterie heeft. Het is daarom belangrijk dat er gelijk actie ondernomen wordt als is ontdekt dat een plant ziek is. De bacterie, schimmel of de beestjes kunnen namelijk ook de andere kamerplanten in de ruimte aantasten en dit dient voorkomen te worden. Maar wat moet er nou precies gebeuren als een plant ziek is? Dat is hieronder te lezen!

 

Wat te doen bij beestjes op de planten?

Er zijn verschillende beestjes die de kamerplanten aan kunnen tasten. Zo zijn bladluizen de meest voorkomende beestjes die graag in de planten gaan zitten. Deze kleine zuigende beestjes zitten het liefst op de top van jonge bladeren en stengels, hier is de sapstroom het beste en de voedingstoffen die daarin zitten zuigen ze graag op. Deze voedingsstoffen heeft een plant nodig om te groeien, als dit wordt ontnomen door de bladluizen, dan zal de kamerplant er niet mooier uit gaan zien en uiteindelijk dood gaan. De bladluizen kunnen uitgeroeid worden met een speciaal bestrijdingsmiddel. Ook kunnen de bladluizen worden weggespoeld met koud water of kies voor een plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Als dit regelmatig herhaald wordt, zullen de bladluizen uiteindelijk niet meer terugkomen.

 

Naast bladluizen zijn wolluizen, schildluizen en wortelluizen ook veel voorkomende beestjes die graag op de kamerplanten kruipen. De wolluizen en schildluizen zijn ook te verwijderen met een bestrijdingsmiddel. De wortelluis is helaas minder goed tot eigenlijk niet te bestrijden. Het is ook erg lastig om te zien of de plant wortelluis heeft. Vaak groeit de plant dan erg traag en worden de balderen geel. Het beste medicijn voor wortelluis is de plant begraven en een nieuwe plant aanschaffen.

 

Dan hebben we nog tripsen en spint die de kamerplanten ook flink kunnen aantasten. Tripsen zijn langwerpige beestjes die in kleine groepjes op de bovenkant van het blad gaan zitten en zich radensnel kunnen bewegen. Tripsen kunnen bestreden worden door de plaag weg te spoelen met een oplossing van water, gele zeep en brandspiritus. Bij spint is het verstandig om direct de aangetaste plekken weg te knippen. Spint is te herkennen aan stipvormige vlekjes op de bovenkant van het blad of wittige draden die in de plant hangen. Dit wordt veroorzaakt door een droge lucht, het is daarom belangrijk om de plant ook af en toe nat te spuiten.

 

Help, mijn plant is getroffen door een schimmel

Net als de beestjes zijn er ook verschillende schimmels die de groei en het uiterlijk van de kamerplanten zeker niet ten goede doen. Meeldauw is één van deze schimmels, dit is een wit poederachtige substantie wat zich verspreidt over de bladeren. Hierdoor worden de bladeren van een plant bruin en sterven ze af. Last van meeldauw? Verwijder dan de aangetaste delen van de plant en zorg ervoor dat deze meer ventilatie krijgt. Naast meeldauw is roetdauw ook een veel voorkomende plantenschimmel. Ook Botrytis is een bekende schimmel. Dit is een pluizige waas die de bladeren en stengels bedekt. De aangetaste delen worden zwart en zullen uiteindelijk dood gaan. Bij deze schimmel is het belangrijk dat de zieke delen van de plant zo snel mogelijk verwijderd worden en dat de bladeren droog worden gehouden.