Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Plant plus terracotta: kleur in huis!

  • Geplaatst op
Plant plus terracotta: kleur in huis!

Groen, groen, prachtig groen – in welke pot zullen we jou nu eens doen? Deze zomer hoef ik niet moeilijk te denken. Terracotta is back in town! Lekker simpel, goedkoop en nog een mooie kleurencombi met al die stoere, groene planten ook: ik ben om!

Terracotta: een duurzaam succes

Al sinds de Oudheid wordt terracotta (Italiaans voor ‘gebakken klei’) gebruikt voor bloempotten en servies, maar ook als bouw- en zelfs ontwerpmateriaal voor beelden. En de eerste keizer van China werd in de derde eeuw voor Christus begraven met een compleet leger van terracotta dat hem moest beschermen in het hiernamaals. Ik vind het dan ook een hele eer voor mijn planten dat ook zij in dit roodbruine materiaal in mijn vensterbank komen te staan.

Pot voor je trendy kamerplant

Zeker in combinatie met hippe groene kamerplanten, zoals de gatenplant (waar ik zelf, helaas-helaas, nog geen geschikt plekje voor heb kunnen vinden in mijn huis) of de pannenkoekenplant (die het zo goed doet dat ik al verschillende mensen heb kunnen blij maken met een stekje) is terracotta een stoere aanwinst voor je woonkamer. Let wel op waar je het op zet: doordat het materiaal van de pot poreus is, kunnen er kringen ontstaan in bijvoorbeeld hout. Een schotel (ééntje van geglazuurd terracotta, uiteraard) is daarom geen overbodige luxe als je je pot op een watergevoelige ondergrond wilt zetten.

Variatie

Het is vooral erg leuk om te combineren met verschillende maten. Doordat het natuurlijk materiaal is, straalt zo’n rommelpotje aan maten een bijna paradoxale rust uit. Ook kun je nog variëren met de verschillende modellen die beschikbaar zijn. Omdat mijn interieur wat meer naar het landelijke neigt, kies ik voor de klassieker (die simpele met die gladde, platte rand bovenaan) om het geheel niet te druk te laten worden, maar er zijn ook wat speelsere modellen met bijvoorbeeld een bol randje halverwege de pot.

DIY

Ik vind het zelf wel mooi om de potten gewoon egaal bruin te laten, dus ik zet ze gewoon direct in de woonkamer neer. Maar als je een nog natuurlijker look wilt hebben, kun je de potten een tijdje buiten laten staan. Door de regen en de zon zullen ze een beetje gaan verweren, zodat er kleurverschillen ontstaan. Zeker als je strak bent ingericht is dit mooi om het steriele te breken. Grote kans trouwens dat een aantal van je potten buiten blijven ‘hangen’: ook op je terras staat terracotta lekker vrolijk. Het aardewerk kan tegen een stootje en beschermt de wortels van je planten zelfs tegen vorst in de winter. En omdat ze zo lekker goedkoop zijn, kun je ook nog je creativiteit op de potten loslaten: probeer eens een verfbadje tot halverwege de pot, waardoor je een mooi colour block effect krijgt!

Nu nog een plant

Zie je de pot wel zitten, maar die plant nog niet zo? In zulk mooi natuurlijk materiaal zetten we natuurlijk geen kunstplanten. Gelukkig is er een heel scala aan planten die zelfs de meest erbarmelijke omstandigheden goed overleven, zoals de zamioculcas.

Shop terracotta!  

Succes!