Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Planten met emoties

  • Geplaatst op
  • Door FleurDirect

Kamerplanten kunnen veel functies hebben. Ze worden aangeschaft als decoratie, als luchtzuiverend meubelstuk of misschien zelfs als gezelschap. In ruil daarvoor vragen ze tijd, liefde en verzorging. Als u zo vaak in het gezelschap bent van de plant, is het toch niet gek als u een beetje om de plant gaat geven? Nu kunnen wij u vertellen dat het andersom precies hetzelfde is, want planten kunnen mensen herkennen! Wij geloven graag dat het niet alleen bij herkennen blijft, maar ook een beetje ‘geven om’…

Toevallige ontdekking

In 1966 ontdekte de Amerikaan Cleve Backster dat planten emoties laten zien die vergelijkbaar zijn met die van mensen. Bij toeval, want hij had zo’n uitkomst nooit verwacht toen hij de leugendetector op zijn Dracaena aansloot!


Bij dit experiment ontdekte Backster dat de plant reageerde (de leugendetector sloeg uit) op zijn gedachte om een blad te verbranden. Planten zouden dus gedachten kunnen lezen, door de emoties van mensen op te pikken!

 

De moordenaar herkennen

Na de toevallige ontdekking heeft Backster verschillende onderzoeken uitgevoerd. Eén daarvan was het volgende onderzoek, waarmee hij onderzocht hoe nauwkeurig planten dingen kunnen herkennen. Daarvoor nodigde Backster zes studenten uit die werden geblinddoekt. Eén van hen kreeg de opdracht om één van de twee planten in de ruimte te vernielen.


De ‘moordenaar’ moest dit in zijn eentje doen en niemand anders wist wie deze opdracht gekregen had. Op die manier kon de plant niet weten wie de moordenaar was door de gedachten van anderen te lezen.


Het experiment was zo opgezet dat de overlevende plant de enige getuige was. De plant die nog leefde werd aangesloten op de leugendetector en elke student werd gevraagd om opnieuw de ruimte te betreden. De plant gaf geen enkele reactie op vijf van de studenten. Maar toen de student die de plant vernield had binnenkwam, begon de pen van de leugendetector fanatiek te registreren.


Backster concludeerde aan de hand van dit onderzoek dat planten in staat zijn om personen die een bedreiging voor hen zijn te onthouden en te identificeren.

De verzorger herkennen

Dat is natuurlijk leuk om te weten, maar u bent geen bedreiging voor uw plant... Gelukkig heeft Backster ook gekeken naar de ‘positieve’ herkenning. Planten zijn afhankelijk van hun verzorgers en het zou dus ook niet gek zijn als de verzorgers worden herkent. Een gevalletje van “Don’t bite the hand that feeds you”…


Toen Backster terugkeerde naar New York, ontdekte hij dat al zijn planten reacties gaven. Hij vroeg zich af of de planten opgelucht waren dat hij weer thuis was, of dat ze hem verwelkomden.


Tot zijn verbazing ontdekte hij dat het tijdstip waarop de planten een reactie hadden gegeven het moment was dat hij besloten had om terug te keren naar New York… #creepy