Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Woonplant van september is de vlinderorchidee

  • Geplaatst op
Woonplant van september is de vlinderorchidee

Deze maand is het weer tijd voor een nieuwe kamerplant om in het zonnetje gezet te worden. Deze keer is het de beurt aan de orchidee, de vlinderorchidee. Een orchidee kent veel verschillende vormen, maten en ook beschikt een orchidee over de mooiste kleuren.

Woonplant van september is de vlinderorchidee

Deze maand is het weer tijd voor een nieuwe kamerplant om in het zonnetje gezet te worden. Deze keer is het de beurt aan de orchidee, de vlinderorchidee. Een orchidee kent veel verschillende vormen, maten en ook beschikt een orchidee over de mooiste kleuren. De naam vlinderorchidee heeft deze prachtplant te danken aan de unieke vorm van de bloemblaadjes. De vlinderorchidee staat ook wel bekend onder de naam Phalaenopsis, maar wij houden het vandaag bij de vlinderorchidee. De bloemen van deze plant zijn er in verschillende kleuren zoals, paars, wit, geel, roze en ook blauw. Zo kan de vlinderorchidee een ruimte binnen no-time opfleuren met haar prachtige uitstraling.

 

Herkomst van de prachtige vlinderorchidee

Deze kleurrijke orchideesoort is niet zomaar in onze woonkamers terecht gekomen, hier heeft ze een behoorlijke reis voor af moeten leggen. De vlinderorchidee stond eerst altijd in het tropische regenwoud. In de achttiende eeuw is deze gespot in Azië en Australië door ontdekkingsreizigers. Hierna werd deze orchideesoort erg populair in Europa. Dit is dan ook niet voor niets, zo’n mooi uiterlijk en de lange bloeitijd van deze plant maken haar erg aantrekkelijk.

 

Een goede verzorging voor deze prachtplant

Om de mooie vormen en kleuren van de vlinderorchidee te behouden is een goede verzorging belangrijk. Deze kleurrijke kamerplant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd de directe zon, hierdoor kunnen de bladeren geel worden. Bij de watergift is het erg belangrijk dat er naar de vlinderorchidee wordt geluisterd. Als de bladeren slap gaan hangen, dan is dat een duidelijk teken van een tekort aan water. In de wintermaand heeft de vlinderorchidee minder water nodig, te veel water is dan echt funest, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en zo kan de plant dood gaan.

 

Voor wat extra ondersteuning tijdens de groei kan de vlinderorchidee wat extra voeding wel waarderen. Dit kan twee keer in de maand worden toegediend en dan vooral in het voorjaar en de zomermaanden. Orchideeën houden er ook van om gedompeld te worden in water. Dit kan in plaats van de watergift gedaan worden. Bij het dompelen dient de kluit in het water te worden gedompeld voor ongeveer 10 minuten en doe dit dan 1x per week.

 

De vlinderorchidee opnieuw laten bloeien

Orchideeën staan bekend om de lange bloei en dit geldt ook voor de vlinderorchidee. Toch houdt het ook voor deze plant een keer op. Om de vlinderorchidee meerdere malen tot bloei te laten komen kunnen ze gesnoeid worden. De tak van een orchidee kan worden afgeknipt boven de tweede verdikking van onderaf geteld. Het duurt vaak even voordat de vlinderorchidee weer tot bloei komt, maar na ongeveer 6 maanden heeft u er weer een stralende orchidee staan met prachtige bloemen.